Tunisisk barnvagnsfilt

Märta har skickat sådana fantastiska bilder av filtar som hon har krokat efter beskrivningen i boken Värma varandra. Den fanns en gång i tiden på Stickhjälpens blogg, men den bloggen är borta sedan länge, och Märta frågar vart hon ska hänvisa de vänner och bekanta som frågar hur hon har gjort sina filtar. Vi kom överens om att jag skulle publicera beskrivningen igen här på Ett varv till-bloggen. Här är den!

Den nyfödda på bilden är Märtas dotter Ingrid, född vid midsommar.

***

Maria Hansson har fått ”diamantfeber” och gjort en beskrivning till sin krokade babyfilt i tekniken simple Tunisian entrelac.

”Till [min filt] har jag använt akrylgarn (Carolina från Marks & Kattens) och virknål 5 mm. Filten är ungefär 45×55 centimeter, och det gick åt ungefär 140 gram garn”, skriver Maria.

(Vill du justera beskrivningen och göra en filt som är lagom till ett startpaket för en nyfödd, till exempel 80×100 centimeter, kan du alltså räkna med ungefär 250–270 gram garn.)

”Beskrivningen är testad av en som aldrig hade krokat förut, och hon tyckte att det var lätt att följa den”, skriver Maria.

Den är skriven för en tvåfärgad filt, och de bilderna har jag (Anna) tyvärr inte kvar, så jag hoppas att du som vill virka är lite experimentellt lagd och gärna komponerar i huvudet!

***

1. (Varv 1) Virka 31 luftmaskor. Hämta upp garnet genom 2:a maskan från virknålen (som om du skulle virka en fastmaska), gå vidare till nästa maska och dra upp garnet också här. Upprepa tills du har 7 öglor på virknålen.

2. Gör ett omslag och dra garnet genom två öglor. Upprepa tills du har en ögla kvar på virknålen.

3. Du har nu 5 vertikala maskbågar på framsidan av arbetet. Hämta upp garnet genom den första (från höger till vänster) och låt öglan vara kvar på virknålen.

4. Hämta upp garnet genom resterande 4 maskbågar + en gång genom nästa luftmaska. Du har nu 7 öglor på virknålen igen. Upprepa steg 2.

5. Upprepa steg 3 och 4 tills du har gjort 5 rader.

6. Hämta upp garnet genom första maskbågen, gör ett omslag, dra igenom båda öglorna (smygmaska).

7. Upprepa 4 ggr + gör en smygmaska där du hämtade garnet sista gången på sista raden. Nu är första rutan klar!

8. Hämta upp garnet genom nästa 6 luftmaskor (=7 öglor på virknålen).

9. Upprepa steg 2–7 för andra rutan.

10. Hämta upp garnet genom nästa 6 luftmaskor (=7 öglor på virknålen).

11. Upprepa steg 2–7 för tredje rutan. Klipp av och dra igenom garnet.

12. (Varv 2, färgbyte om du gör en tvåfärgad filt) Gör en löpögla av garn i den andra färgen och stick igenom virknålen (=1 ögla på virknålen). Hämta upp garnet genom den första maskan i toppen av första rutan. Fortsätt ner längs vänstersidan och hämta upp garnet 4 ggr till. Hämta också upp genom den nedersta maskan i sidan på nästa ruta.

13. Gör ett omslag och dra garnet genom två öglor. Upprepa tills du har en ögla kvar på virknålen.

14. Hämta upp garnet genom de 5 vertikala maskbågarna på föregående rad + en gång i sidan på nästa ruta. Upprepa tills du har fem rader, avsluta med smygmaskor som tidigare (en smygmaska i varje maskbåge + en i samma maska där du hämtade garnet sista gången på sista raden).

15. Hämta upp garnet genom maskorna på sidan av nästa ruta + den nedersta maskan i sidan på tredje rutan.

16. Upprepa steg 13–14.

17. Nu är det dags för det första hörnet. Börja med att virka 6 luftmaskor.

18. Hämta upp garnet genom 2:a maskan från virknålen, gå vidare till nästa maska och dra upp garnet också här. När du har 6 öglor på virknålen, hämta garnet genom den nedersta maskan i nästa sida på tredje rutan.

19. Upprepa steg 13–14.

20. Upprepa steg 17–19 för nästa hörn.

21. Hämta upp garnet genom maskorna på undersidan av tredje rutan + den nedersta maskan i sidan på nästa ruta.

22. Upprepa steg 13–14 2 gånger.

23. Upprepa steg 17–19 2 gånger för de två återstående hörnen. Klipp av och dra igenom garnet.

24. (Varv 3) Upprepa från steg 12 med färg A. Enda skillnaden är att det blir en ruta mer per sida för varje varv.

Nu är det bara att fortsätta tills filten är så stor som du vill ha den.

När du är nöjd med storleken gör du ett varv halva rutor. I slutet på varje rad i rutan drar du garnet genom alla öglorna på virknålen när det är tre öglor kvar (istället för två som annars). Detta gör att du får en ögla mindre på varje rad. På sista raden har du bara tre öglor kvar. Gör ett omslag och dra igenom alla öglorna. Avsluta med en smygmaska.

När du kommer till hörnet: virka fastmaskor längs kanten på hörnrutan och fortsätt med halva rutor på nästa sida av arbetet.

Om du vill kan du avsluta med ett varv fasta maskor. Då blir kanten stadigare.

***

Maria, om du får syn på det här så hör gärna av dig — det var länge sidan vi hade kontakt!

Märta, grattis till dottern och tack för de fina bilderna! Jag förstår att alla frågar dig om dina underbara filtar!