Svensk mönstertradition som passar nästan överallt

Äntligen har jag bekantat mig med Majas bok Sticka svenska mönster!

Medan den fortfarande var en idé pratade Maja och jag ganska mycket om den. Sedan har jag hört lite då och då om hur otroligt mycket arbete det har varit med allting i den. Och i höstas kom den ut!

Maja (hon är fotomodell i sin egen bok, och det är henne ni ser här på bilden) och jag lärde känna varandra tack vare Femtimmarskoftan — hon fick syn på den på den blogg som jag hade då och stickade den till sin dotter. Sedan hittade hon också på en cape och en kortärmad kappa med Femtimmarskoftan som grundidé.

Vintagestickning har varit Majas specialområde. Det innebär, lite förenklat, att man stickar efter gamla mönster, ofta från 1950-talet eller så. Tunt garn, många detaljer, och i beskrivningarna förutsätts det inte så sällan att man kan lista ut ganska mycket själv.

Men i Sticka svenska mönster har Maja tagit vara på historisk stickning på ett helt annat sätt: hon har letat upp motiv från den svenska mönsterstickningstraditionen (tvåfärgsstickning, ibland flerfärgsstickning) och placerat dem på plagg som hon själv har formgivit.

Första intrycket av boken: o, så vacker den är!

Plaggen är stickade i mest ullgarner, en del från Järbo Garn som Maja arbetar mycket för, en del från ett danskt märke som Maja har sålt mycket genom sin butik Majas Manufaktur, och så några till. De är fotograferade i några lantliga miljöer nära Stockholm — och så runt Arvika där Maja bor och där jag också har bott i fem år. Anna på bilden här ovanför träffade jag första gången när hon var kanske tre. Hennes föräldrars gård och Rackstadmuseet är två platser dit Maja har tagit med sin fotograf.

För mig som aldrig har stickat ett stort vuxenplagg (bara enkla mössor och strumpor …) känns de flesta modellerna i Majas bok avlägsna. Men: det roliga är att det här inte är en bok där allt är färdigt och bestämt. Maja har gjort 22 modeller där hon använder gamla svenska mönsterstickningsmotiv, och så har hon samlat 40 motiv, och så föreslår hon redan från början att motiven kan användas till allt möjligt. De vackra strumporna på omslaget är redan de en variant av en av modellerna i boken!

För alla hjälpstickare som stickar små slätstickade plagg (koftor, tröjor, mössor, västar, slipovrar …) kan Majas svenska motivsamling bli en riktig skatt som gör arbetet roligare, resultatet vackrare och restgarnsförråden användbara på ett nytt sätt. (Att det är en av mina gamla fiolelever, Linnea, som har stickat alla mönsterprover gör förstås bläddringen ännu mer fascinerande för mig — jag förstår om det inte kan vara precis likadant för alla andra … men jag tror att alla ser hur välgjorda proverna är.)

Och det finns ganska mycket att lära sig överhuvudtaget — mycket för mig men också, tror jag, en hel del för mer vana stickare.

Det går nästan inte att föreställa sig hur mycket arbete det ligger bakom en sådan här bok. Tack för att du har lagt ner alla timmar och allt engagemang för att vi ska få titta på svensk historia med nya ögon och ta vara på den på nya sätt, Maja!

***

Var finns boken? Fråga efter den i närmaste bokhandel — har de den inte redan så kan de ta hem den. Och så finns den här och i många andra webbutiker såklart.