Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Startpaket till de nyfödda i Loki

Av Posted on Inga taggar 0

Såhär skrev Birgitta i Loki häromdagen:

Idag har Eva-Marie och jag bland annat sorterat och satt ihop babypaket som ska delas ut till nyförlösta mammor på kliniken.

Denna gång är det kläder som skänks från Örebo, filtar, mössor och tröjor som stickats på stickkafé i Höör, småbyxor som Tina sytt och så A-C Wahls underbara paket.

Vilken ära att få förmedla detta.

Jag hade tänkt berätta om paketen här på bloggen idag — det är ju en del av er som har hjälpt till med dem i olika omgångar och sytt de skjortor och byxor som Linda har delat ut mönster till. Babypaketen i Loki har inte riktigt samma innehåll som övriga organisationers, bland annat därför att allt i dem flygs ner (i bagaget när någon reser till Birgitta och Kea, nämligen) och därför att mammorna inte använder de vanliga kvadratiska tygblöjorna till sina barn.

Ibland är det någon som frågar om startpaketen, och det gäller också de större startpaketen: men räcker det där? Och det är klart att kläderna och blöjorna inte kan räcka, inte ens för föräldrar som har mycket mindre anspråk än vi. Poängen är inte heller att de ska få precis allt utan att de ska få något att börja med. Det kan vara en stor hjälp. Och den största hjälpen är att paketet har gjort att barnet har fått födas under trygga förhållanden på en klinik.

Ja, det här hade jag tänkt skriva om idag, men nu när jag satte mig vid datorn hade det hänt ännu mer!

Birgitta skriver:

Glada barnmorskor tar emot fler babypaket!

Cinna Ståhl Hallengren och AnnSofi Skog (Läkarbanken) är tillbaka. Idag är det vaccination av småbarn. Vilken skillnad det är sedan Läkarbanken fyra år tillbaka skrev kontrakt med kliniken här! Förlossningen har blivit jättefin, och fler och fler kvinnor kommer och föder där. Läkarbanken arbetar mycket med de så kallade TBA-”barnmorskor”/ traditionella hjälpkvinnor som förlöser kvinnor i byarna och i bushen. De hjälper nu kvinnor att förstå vikten av att föda på kliniken. Babypaketen hjälper också till!

Det här är extra glada nyheter för mig eftersom det var min farfar som startade Läkarbanken (egentligen två organisationer: Rotarys Läkarbank och Skandinaviska Läkarbanken) för snart 30 år sedan. Hans idé var att där det av olika orsaker saknas läkare kan läkare från till exempel Skandinavien göra en volontärinsats. Det finns många som vill det! De får resa och traktamente betalat och ställer upp med all sin kunskap — de arbetar både med patienterna och med att vidareutbilda den personal som finns på plats. Vi som inte är läkare (ibland skickas tandläkare, sjuksköterskor och barnmorskor också) kan hjälpa till genom att bidra till deras resekostnader. Min farfar är fortfarande mycket, mycket engagerad i läkarbankernas arbete.

Det var dagens hälsning. Hurra!