Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Nya intryck av Lina Sandell

Av Posted on Inga taggar 0

De flesta som har varit på några dop eller begravningar i en kristen kyrka i Sverige har stött på Lina Sandell, oavsett om de vet om det själva eller inte. Hennes psalm ”Tryggare kan ingen vara” sjungs ofta när barn döps, och hennes psalm ”Blott en dag” sjungs vid många begravningar.

Det är bara två av hennes ungefär 1700 psalmer — och en annan är ”Bred dina vida vingar”, som har blivit en av de mest älskade psalmerna i Sverige i flera undersökningar. Den sjungs på andra språk också.

Nu i vår har jag ägnat mig mycket åt Lina Sandell eftersom Gösta Imberg har hittat en samling med över 300 brev från henne till en av hennes bästa vänner och jag har intervjuat honom om det flera gånger. Det kommer fler artiklar framöver, men här är två att läsa:

Sändaren: Han fann ”Lina Sandell-forskningens Dödahavsrullar”

Dagen: Upphittade brev ger ny bild av psalmförfattaren Lina Sandell

Artikeln i Dagen resulterade i en TT-nyhet som har publicerats till exempel här. Tyvärr är det ett par fel i den — det som är upphittat är en brevsamling med enbart brev från Lina till Augusta (inte en brevväxling), och Staffan Björck som förvaltade breven i många år dog inte 1999, utan det var det året som de kom till Lunds Universitetsbibliotek.

Gösta Imberg har också blivit intervjuad i P4 Jönköping.

Roligt att veta för hjälpstickare: Lina var med i prinsessan Eugenies syförening på Kungliga slottet — prinsessan var en del av väckelserörelsen, och hon och hennes vänner var precis som syföreningar över hela landet med och arbetade för många av de förändringar som behövdes i samhället då. Lina arbetade också med basarerna i Betlehemskyrkan, där mycket pengar samlades in.