Lavendel från Rumänien

Nu ska jag berätta något riktigt underbart:

Sackeus har börjat importera lavendelolja från Roman i Rumänien!

Lavendelolja från Roman i Rumänien. Foto: Sackeus

Det innebär, och nu hoppar jag över många led i förklaringen, att alla som bor i Sverige och tycker om doften av lavendel kan stötta människor i en mycket fattig stad i nordöstra Rumänien, Roman, genom att köpa sin lavendelolja därifrån!

Min väninna Sara, som reste till Roman med en grupp från Göteborgs stift häromåret, har varit med och arbetat för att det ska bli möjligt. Det var inte helt enkelt, för Sackeus arbetar enbart med Fairtrade, och inget som tillverkas inom EU kan få Fairtrade-certifiering.

Lavendelodlingarna i Roman drivs av en grupp franciskanbröder och ger arbetsträning åt ungefär tio personer varje år. Ett par av dem anställs sedan. Foto: Mikael Ringlander/Sackeus

Som tur är går det ibland att kringgå regler, och det har ju blivit tydligt för de flesta av oss att det finns många människor som lever i extrem fattigdom i Rumänien, så det är klart att rättvist producerade varor därifrån borde kunna ingå i ett Fairtrade-sortiment.

I staden Roman finns det en ganska stor romsk minoritet. Under Ceaucescu-tiden var ett stort jordbruk med enorma mängder boskap igång i utkanten av staden. Senare bestämdes det att de fyra stora ladugårdarna, där korna hade hållits, skulle bli bostäder åt den romska befolkningen. Det sattes in plywoodväggar — men allt annat saknas: fönster, dörrar, vattenledningar, avlopp, elektricitet …

Svensk-rumänsk glädje: Svenska kyrkans förre ärkebiskop Anders Wejryd, Sara Ivarsson som är stiftsdiakon i Göteborgs stift och fader Lucian som är en av franciskanbröderna i Roman. Foto: privat

En grupp franciskanbröder i Roman har bestämt sig för att det inte får vara så, och de arbetar mycket med barnen i ladugårdarna men också med de vuxna. Svenska kyrkans internationella arbete och dess norska motsvarighet har bestämt sig för att stötta det arbetet.

Jag hoppas kunna berätta mer om allt det här snart — men en sak som går att göra redan nu är att uppmana alla butiker som är specialiserade på Fairtrade-varor (Rättvis handel, Fairtrade shop …), hälsokostaffärer, kosmetikabutiker, pysselbutiker och andra att ta in oljan i sortimentet. Visa dem den här sidan och den här! Sackeus choklad och kaffe finns i ICA-butiken där jag brukar handla, så det är inte krångligt alls.

Här kan du läsa mer om lavendelodlingarna i Roman!

P.S. Tips från Sara: en droppe av lavendeloljan i en kladdkaka är jättegott! D.S.