Istället för plastfolie: Bee-Wraps (bivaxdukar)

De senaste månaderna har jag sett att Henrietta i Karlskrona arbetar med ett alternativ till den plastfolie och de plastpåsar som flyter omkring i köket hemma hos de flesta i västvärlden: hon vaxar begagnat bomullstyg. Bee-Wraps kallas det på engelska. Ett svenskt ord som man kan använda är bivaxdukar.

Man kan köpa bivaxdukar på många håll numera, till exempel här.

Bivaxdukarna används till det mesta som man brukar ha mjuk plast till, men de tål inte värme, och man kan inte använda dem till rå kyckling eller rått kött.

Jag bad Henrietta att berätta. Här kommer det!

***

Om man vill ha ett alternativ till plastpåsar, plastfolie och aluminiumfolie kan man göra bivaxdukar.

Det man behöver är nytvättat och struket bomullstyg, bivax, bakplåtspapper och en ugn eller ett strykjärn.

Jag använder återbrukade tyger, till exempel påslakan och örngott.

Bra mått är till exempel 35×35 centimeter, 30×30 centimeter, 25×25 centimeter och 20×20 centimeter.

Det gör inget om tyget är ganska tunt och slitet. Bivaxet gör det stelare.

Bivax kan man köpa i olika internetbutiker. Om man har en biodlare i närheten kan man ju fråga om man kan få köpa direkt.

Om man gör sina bivaxdukar i ugnen värmer man ugnen till 100 grader, tar sin tygbit, och lägger den på ett bakplåtspapper på en plåt.

Strö över bivax, ungefär 25 gram per tygbit, och in i ugnen med plåten.

När bivaxet har smält kanske det fattas lite i hörnen. Då kan man bara lägga lite mer bivax där och ställa in plåten i ugnen på nytt.

Använder man strykjärn så lägger man tyget på ett bakplåtspapper på strykbrädan, strör vax på tyget, lägger ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå och stryker tills bivaxet har smält.

Jag brukar hålla bivaxduken i hörnen medan den svalnar och stelnar.

Nu har du gjort dig en bivaxduk som är klar att använda.

Om du vill ha den runt en skål så formar du duken över skålen och håller lite med händerna — värmen gör att bivaxet smälter ihop lite.

Om bivaxduken blir smutsig så skölj den med lite ljummet vatten och eventuellt lite diskmedel. Låt den torka och använd den igen.

***

Tack Henrietta!