Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hantverksskicklighet

I lördags var jag på utflykt med min morbror Gösta.

Han och min mamma och deras två bröder kom till Fröderyd i Småland med sina föräldrar på 1950-talet. De flyttade in i prästgården — och fick samtidigt ansvaret för ett museum som ligger på samma tomt!

Prästgården är pastorsexpedition nu, men en granne öppnade museet för oss, och det var hursomhelst det vi ville se.

Skedar i rad på köksbordet. Från när vet jag inte. Någon annan som vet vid ungefär vilken tid horn bearbetades på det här sättet?

Det här ser inte riktigt ut som de spinnrockar min farmor räddade för 40–50 år sedan.

Vad säger ni?

Men till det spretiga till vänster fanns det en lapp — det är ett julträd, och på piggarna spetsar man med fördel röda äpplen.

Två virkade plagg låg också framme.

Sandellgården heter museet. Två av rummen är inredda med föremål från familjen Sandell. Det var Lina Sandells pappa och senare hennes svåger som var präster i Fröderyd och anledningen till att hon bodde där och gjorde platsen känd i stora delar av världen.

På en vägg hängde bilder från när museet invigdes på 1950-talet. Arrangörerna hade räknat med 500 gäster första dagen. Det kom 10 000 …

Gösta berättade att det kunde hända att han och familjen steg upp på morgonen och upptäckte att fyra bussar stod utanför grinden — då var det bara att lämna alla andra planer därhän och sätta igång med att guida. Vilka tider!