Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Halvvägs-till-strumpstickning-tofflorna

Första gången jag såg den här toffelmodellen var när min mamma hade ropat in ett par på en missionsauktion för kanske åtta år sedan.

Såhär såg de ut (fråga mig inte hur jag har lyckats spara just den bilden samtidigt som så många andra som var mycket viktigare har gått upp i rök, men jag hittade den precis när jag skulle lägga ut den här beskrivningen, och det var ju lika osannolikt):

Antagligen har idén funnits hur länge som helst, för den är så enkel. Den innehåller faktiskt enbart räta maskor (och så två sorters minskningar som man gör med räta maskor). Häldelen är en rätstickad rektangel som man stickar fram och tillbaka, och tådelen stickar man runt och minskar som man skulle ha gjort med ett par strumpor.

Modellen har dykt upp bland mina ”men det måste jag prova”-idéer lite då och då, och när jag var hos min väninna Ita i Riga för ett par månader sedan började hon på ett par. ”Simple House Slippers” tror jag att beskrivningen hette. Sedan repade hon upp det hela, för hon kom på att de skulle bli för små åt henne själv och att ingen som hon kände hade exakt den storlek som garnet nog skulle räcka till.

För ett par år sedan gav hon mig två stora härvor av ett rustikt lettiskt ullgarn, och jag har funderat på vad jag skulle göra av det. Förra vintern stickade jag två riktigt varma mössor av den ena härvan – jag ville prova ett par mössidéer som jag hade. Om jag minns rätt hamnade de hos Åsa i Hedesunda, för hon förmedlade värme till ett par asylförläggningar i Gävletrakten. Men den andra härvan hade jag kvar, i form av ett enormt nystan, och medan jag var hos Ita stickade jag ett par enkla tofflor av en annan modell som jag hade sett på bild och ville prova, och när jag kom hem provade jag en ännu enklare variant av dem, och sedan … sedan satte jag igång med de här!

Garnet är verkligen rustikt – jag har fått plocka bort boss och annat minst en gång på varje varv – och en av anledningarna till att jag har provat så många modeller till inneskor är att jag tyckte att det borde vara ett bra sätt att använda garn som är för grovt för att man ska vilja ha det inpå kroppen. För ett litet tag sedan hittade jag flera härvor med nöthårsgarn i en second hand-butik. Det ska tydligen användas till mattvävning egentligen, så för den som står ut med att sticka med det borde det ju vara perfekt till tofflor!

Nu har jag inte tittat på en enda beskrivning utan bara stickat efter minnet av tofflorna som min mamma köpte på missionsauktionen och en bild som fladdrade förbi på Itas skärm, så det finns säkert fler sätt att göra, men jag skriver ner hur jag gjorde, och den som vill kan prova att göra likadant!

Tofflorna är lite flexibla i storleken eftersom häldelen är elastisk, och det är ju lätt att öka eller minska antalet varv i båda delarna. Den som vill göra dem bredare eller smalare kan sticka provlapp och försöka få fram ett antal maskor som är jämnt delbart med fyra. Sedan lägger man till en maska för att få ”sammantagningen” vid strumpdelens start lite finare.

Kanske kan sådana här tofflor vara en lite mindre skrämmande ingång till strumpstickning eftersom man får prova på att sticka tån men kan skjuta upp arbetet med den lite mer utmanande hälen (oavsett hälmodell)?

Storlek: skostorlek 38–40

Garn: jag använde ett ganska grovt lettiskt ullgarn utan banderoll men tror att det skulle gå fint med till exempel Järbo Gästrike, 4-trådigt — möjligen är det lite tunnare

Garnåtgång, en ledtråd: de tofflor som jag har stickat väger 64 g

Stickor: nummer 4, en rundsticka med mjuk kabel

En enda förkortning: ödht – lyft 1 m, sticka 1 m rät, dra den lyfta över den stickade

 

Lägg upp 41 m med en garnände på ca 20 cm tillgodo (det är den som ska bli hälsömmen) och sticka rätstickning i 39 v.

Sticka sedan r fram till sista m på v 40.

Dra ut kabeln mitt i stickningen så att det är 21 m på vänster sida och 20 på höger. Sticka ihop första och sista m och börja sticka runt med r.

Efter 25 v, se till så att m är jämnt fördelade och räkna varvstarten från ”skarven” där kanterna möttes.

Minskningsv 1: 7 r, 1 ödht, 2 r, 2 tills r, 14 r, 2 tills r, 2 r, 1 ödht, 7 r.

Sticka 1 v r.

Minskningsv 2: 6 r, 1 ödht, 2 r, 2 tills r, 12 r, 2 tills r, 2 r, 1 ödht, 6 r.

Sticka 1 v r och fortsätt minska enligt samma mönster (4 m mindre för varje minskningsv) tills 8 m återstår. Sticka ihop dem 2 och 2 och dra garnet genom dem.

Fäst garnänden framtill och sy ihop hälen dubbelvikt, räta mot räta. Vänd och prova toffeln. Sticka sedan en exakt likadan.

Grattis! Golvvärme att glädjas åt och kanske att glädja någon annan med!