Experiment: fuskflätad raglanrand

Minns ni den korallfärgade klänningen med fuskflätade raglanränder?

Den kom till nästan av en slump när jag hade hittat ett par nystan av Järbo-garnet Elise på rean på Panduro i somras (egentligen skulle jag bara köpa tvålmassa — mer om det en annan dag).

Den är väldigt lik Två trådändars lilla västklänning, fast jag la upp tre maskor för varje raglanrand. På vart sjätte varv stack jag stickan genom alla tre maskorna, drog igenom en maska utan att lyfta av dem från vänster sticka, gjorde ett vridet omslag, drog igenom en maska till och lyfte av dem.

Under oket gjorde jag en rand med sådana maskor på framstycket.

Hade jag haft tre nystan hade klänningen blivit mer klänning och mindre tunika.

När det var hjälpstickningshelg på Bödagården i september åkte vi på utflykt till en garnaffär några kilometer söderut. Där fanns det två nystan av ett ganska tjockt bomullsgarn från Debbie Bliss i en reakorg, och jag bestämde mig för att använda det också till fuskflätade raglanränder — det är ju bra med ”tydliga” garner när man vill att ett mönster ska synas. Det fick bli ett slags Baraettendanystanvsten, alltså, jag stickade den så lång som garnet räckte till.

Här syns flätorna ännu mer eftersom jag började med ganska få maskor — garnet är som sagt tjockt. Jag tänkte att det skulle bli en väst att ha över festklänning när man är två–tre år. Får väl se om det är någon som vill ha en grå väst till en festklänning …

Det har varit svårt att hitta tid att skriva beskrivningar nu under sommaren och hösten, men jag hoppas hinna snart. Vill du provsticka den ena eller den andra modellen, så hör gärna av dig!