Ett tillägg i startpaketen

Virkad binda (bild lånad från Soilis blogg, Soan pysslar).

Såhär skrev Nancy till mig för ett tag sedan (jag har redigerat ihop flera kortare meddelanden till ett längre):

Har en tid virkat och stickat dambindor och lägger dem i startpaket för nyfödda så att mammorna får dem. Nu undrar jag om du skulle kunna tänka dig att uppmana fler att göra likadant.

Jag kom på det här efter att ha läst om att unga flickor i en del länder inte kan gå i skolan när de har mens.

Jag frågade Ingrid på Slättmissionens Hjälpande Hand, och hon tyckte det var en bra idé, så vi har kommit överens om tre bindor i varje startpaket, men det behövs ju många fler än vad vi i vår grupp kan tillverka.

Jag har fått köpa gammaldags ljusvekegarn av en grossist, och vi virkar och stickar bindorna. Beskrivningen till de stickade är från Kyrkkaffebloggen (Anita Blombergs modell), och de virkade hittade vi hos Soili.

Ingrid har sett de bindor som jag har gjort och godkänt dem, och vi bestämde att vi lägger minst tre till varje mamma i startpaketen för nyfödda.

Stickad binda (bild lånad från AFFC:s webbplats).

Bindor alltså.

Det kan vara svårt för oss i Sverige att föreställa oss hur det fungerar i andra länder, och när jag skrev om Anita Blombergs och AFFC:s projekt med insamling av virkade, stickade och sydda bindor för några år sedan kom det många frågor.

Det bästa svaret är nog som vanligt att ta reda på så mycket som möjligt via den organisation som man ger till, så att det man ger blir det som mottagarna behöver och vill använda.

Slättmissionens Hjälpande Hand tar alltså gärna emot bindorna, och vill du sticka, virka eller sy till någon annan organisation, fråga om de delar ut bindor eller kan tänka sig att göra det och vilken sort de vill att det ska vara! Fråga också om det ska vara bindor som man kan använda med bara ett snöre om midjan eller om det ska skickas med trosor.

Att dela ut dem tillsammans med startpaketen kan verka lite snett när skolflickorna har stora problem (och går miste om undervisning och i längden också högre utbildning), men startpaketen som delas ut på sjukhusen är ett bra sätt att nå många.

***

Lästips:

11 Ways to Stop Periods from Disrupting Girls’ Education (artikel i The Guardian)

A bleeding shame: why is menstruation still holding girls back? (artikel från Uganda i The Guardian)

Having a period is unaffordable in Kenya, yet no one wants to talk about it (artikel från Kenya i The Guardian)