En film från Aira Hospital i Etiopien

Hur många av er var med i Sandnes Garns satsning och stickade Hjärtefilten för några år sedan?

Sandnes Garn stod för garnet, återförsäljare runtom i Sverige stod för utdelningen, stickarna stod för arbetstid och skicklighet, och resultatet blev flera tusen filtar till barnen på Aira Hospital i Etiopien.

Såhär såg det ut vid ett av överlämningsmötena — det var Astrid Tedman som reste ner för att vara med när filtarna kom fram. Bilden fick jag för länge sedan från Astrid när jag skulle skriva om Hjärtefilten i en bok.

Häromveckan sände SVT en dokumentärfilm som heter Rebellkirurgen. Huvudpersonen i den är Erik Erichsen, som är kirurg just på Aira Hospital.

Under de år när jag var redaktör för Nytt från Läkarbanken, ett nyhetsbrev om Skandinaviska Läkarbanken och Rotarys Läkarbank, läste jag alla rapporter från läkare som hade varit ute på uppdrag. De som hade arbetat på Aira Hospital berättade om Erik och Sennait Erichsen — hon är operationssjuksköterska och arbetar tillsammans med sin man. Ibland kan man ju få en känsla av att man känner någon när man har läst mångas berättelser, men jag var ändå oförberedd på den otroliga energi och kreativitet som filmen förmedlar.

Se den på SVT Play!

Varning: den innehåller mycket som är filmat under undersökningar och operationer på sjukhuset, så om man har lätt för att svimma eller må illa får man vara försiktig.