Ett spindelnät av goda önskningar

Delar av den första mödravårdsgruppen i Jeffrey’s Bay vid en tidigare träff.

Linda berättar från Jeffrey’s Bay i Sydafrika:

I onsdags hade jag den femte träffen med den första mödravårdsgruppen som vi startade i höstas.

Det sista vi gör tillsammans är det här: jag kastar ett garnnystan till en kvinna och säger en önskan, till exempel ”jag önskar att du får en fin förlossning” eller ” jag önskar att du får ett friskt och vackert barn”.

Sedan håller kvinnan kvar en bit av garnet i sin hand, nystar upp lite mer garn från nystanet och kastar nystanet vidare till en annan kvinna i gruppen samtidigt som hon säger vad hon önskar henne.

När alla i gruppen har tagit emot nystanet och kastat det vidare ser vår ring ut som ett spindelnät av garn (jag försökte ta ett kort på det, men det var svårt. I nästa grupp ska vi stå närmare varandra).

Sedan klipper jag loss garnbitarna så alla kvinnor får varsin bit som de kan tvinna eller fläta och hänga upp ovanför skötbordet eller barnsängen (om de har en sådan) så att de kan se på den och minnas vad en annan mamma önskade dem under gruppmödravården.

Jag hoppas verkligen kunna samla ihop grupperna efter förlossningen också så att vi kan beundra varandras bebisar och höra allas förlossningsberättelser. Får se om det finns utrymme för det. 

***

Tack Linda! Inspirerande eller hur?

Här berättar Linda om mödravårdsgrupperna, och här berättar hon om innehållet i var och en av samlingarna.