Ett bra ställe om man letar efter knappar och tyg

Här kommer något som jag tror att nästan alla vet men som förtjänar att sägas igen:

Man behöver inte köpa nytt jämt!

Det gäller förstås, förutom alla saker och böcker man kan ha behov av, material till kreativa projekt. Tyger? Garn? Knappar? Ja, och kanske är det extra sant för alla textilhantverkare som arbetar med bistånd i olika former.

Tyger i metervara kan finnas i second hand-butiker men gör det inte alltid.

Vad som däremot väldigt ofta finns är travar med påslakan (med eller utan örngott till).

Ibland kostar de bara 25 kronor.

25 kronor för mer än fyra meter bomullstyg på dubbel bredd, förtvättat dessutom!

Jag är inte så bra på att se potentialen i allt i en second hand-butik — att färger och mönster oftast är blandade gör det lite för rörigt i mitt huvud. Som tur är har jag en svägerska som har BLICKEN. Hon har letat upp mycket åt mig!

Men med påslakan behöver det inte vara så svårt. Om man vet att man behöver bomullstyg till något särskilt (kassar, tygblöjor, barnklänningar …) kan man lyfta ut ett i taget ur högen och titta närmare.

 

Det är nästan alltid en del som är för stormönstrade för att passa till små kläder, eller vars mönster skulle se knasiga ut på en liten människa av olika anledningar, men köper man något och ångrar sig är det ju bara att skänka det tillbaka till butiken eller att göra tygblöjor av det.

Något som många återbrukshantverkare också har upptäckt är att gardiner ofta är perfekt material för kassar.

Och så knapparna.

Ibland står det en stor burk någonstans, och man får fylla en liten påse och betala lika mycket för den oavsett om man knappt kan stänga den eller om man bara tog fyra knappar.

På Human Bridge i Södercity i Kalmar hittade jag flera ark med knappar från 1940- eller 1950-talet för fem kronor styck för några år sedan. De var nog mitt bästa second hand-fynd — det var den sommaren jag kom igång med det som skulle bli Två trådändars lilla kofta och Asymmetriska koftan och Ryska skarvarnas väst (ja, allt på en gång, i stort sett), och kanske var det lite tråkigt att många av plaggen fick likadana knappar, men de var fina och passade till allt. Ett tag tänkte jag att det var dumt att använda dem eftersom arken var intakta, men sedan bestämde jag mig för att knappar är till för att knäppas.

På Erikshjälpen Second Hand i Malmö är det någon eller några som förstår sig på textilhantverkares behov som har hand om knapparna. Där finns det en hel trave med sådana här sorteringslådor. De flesta knapparna kostar en krona styck, och det är inte ett dugg svårt att hitta tillräckligt många för nästan varje kofta.

Senast när jag var i den butiken köpte jag 61 knappar. Många av dem sitter i olika små koftor nu, för jag hade råkat bygga ett litet lager av sådant som var färdigstickat men inte färdiggjort.

Hur är det med garn?

Jo, jag har köpt mycket garn i olika second hand-butiker. Ibland är det nästan som att handla i en garnaffär. Ibland finns det inte precis något att välja på. Om man är hjälpstickare kan man ju gå lite utanför sina egna färgskalor och behöver inte så mycket av en sort för att kunna göra något — det ökar ju sannolikheten för att man kan hitta något.

Men så länge butiken har kläder är den en garnaffär! Här skriver en annan Anna om hur man tar vara på garnet i stickade plagg och gör det i ordning för ny stickning eller virkning.

Kom också ihåg att om du är stamkund och pratar med personalen kan du fråga om de vill lägga undan osäljbara saker åt dig — till exempel herrskjortor med någon fläck eller någon sprucken söm (om du vill sy barnkläder), T-shirts som de får för många av (om du vill sy mössor, underkläder eller något annat), eller stickade plagg som har börjat repa upp sig i mudden eller tappat en maska. Perfekt material för den som inte tycker att allt måste vara nytt.

Ha så roligt på second hand nästa gång du tar dig dit!

(Och det blir ju oftast roligare om man letar tillsammans med en god vän!)