Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

En bukett från Simrishamn — och en inspirationslista

I garn- och handarbetsaffären Maskor och stygn i Simrishamn går det ofta bra att sätta sig ner och arbeta — Ingrid Ahnelöv bjuder in till både stickcafé och kurser.

Den här bilden har just kommit till mig — Ingrid skickade den och skrev ”5h-bukett” som ämne.

Femtimmarskoftan är populär på Maskor och stygn, och den som behöver hjälp för att komma igång (eller för att ta sig vidare!) kan alltid fråga Ingrid som själv har stickat flera exemplar av koftan. Nu lånade hon ihop de senaste koftorna och ett par västar till en bild, och visst blev det just en bukett?

Själva Femtimmarskoftan hittade jag på flera amerikanska webbplatser för några år sedan — en enkel (jag skulle till och med vilja säga genialiskt enkel) modell som verkar ha funnits så länge att någon upphovsman eller upphovskvinna inte går att identifiera. Jag stickade en kofta genom att titta på flera olika beskrivningar och förenkla dem på olika vis till en enda modell, och så skrev jag ut beskrivningen på svenska.

Den har funnits i flera år på Kyrkkaffebloggen, som tyvärr verkar ha försvunnit nu, men lyckligtvis finns den också publicerad i boken Värma en liten (slut på förlaget sedan tre år, men det går att beställa den på alla bibliotek) och på Järbo Garns blogg. I boken Sticka & skicka finns Treochenhalvtimmesvästen, som jag först publicerade på Kyrkkaffebloggen, och på Järbo Garns blogg finns en hel serie med variationer på båda modellerna. Så här kommer en inspirationslista:

Femtimmarskoftan (utan knappar)

Femtimmarskoftan med knappar

Femtimmarsollen (utan knapp)

Femtimmarsollen med knapp

Ylvas lite större version av Femtimmarskoftan

Blixterbodakoftan (en variant med rätstickat ok)

(Vänliga bloggläsare har försett mig med sparade filer som innehåller en sammanställning av några trick för att kunna göra koftan i olika storlekar och ytterligare en variant, Femtimmarskoftan med bubbelränder — jag ska försöka ordna nya bilder och publicera dem snart! Tack, ni som har hjälpt till!)

Treochenhalvtimmesvästen (utan knappar)

Treochenhalvtimmesvästen med knappar

Treochenhalvtimmesslipovern (utan knapp)

Treochenhalvtimmesslipovern med knapp

(Det finns också en variant av västen med rätstickat ok, Änglavästen, men den hör tyvärr till det material som har försvunnit i och med att Kyrkkaffebloggen försvann. Jag tror att den finns med i boken Garnglädje.)

Så, nu har ni som tillhör Femtimmarskoftans vänner lite att ta itu med igen! Och hör du till dem som inte har provat den än: ha så roligt!