Alla flickors dag

”Idag är det flickdagen” har jag läst lite här och var idag.

Så jag bestämde mig för att ta reda på mer!

Flickor i Loki har fått klänningar som har sytts av den lokala sömmerskegruppen på beställning av svenskar som vill stötta både de nyutbildade sömmerskorna och barnen i samhället. Foto: Birgitta Arnlund

Det är FN som har tagit initiativet till dagen, och det officiella namnet på engelska är International Day of the Girl Child.

Dagen firas varje år den 11:e oktober sedan 2012.

Tanken med dagen är att den ska hjälpa till att uppmärksamma de behov som flickor har och de utmaningar som flickor möter och att den samtidigt ska vara ett led i arbetet för att världens flickor ska få självbestämmande och handlingsutrymme (jag letar förgäves efter en riktigt, riktigt bra översättning av ordet empowerment) och för att deras mänskliga rättigheter ska bli verklighet överallt.

”Världens 1,1 miljarder flickor är en källa till kraft, energi och kreativitet — och de miljoner flickor som befinner sig i mycket utsatta situationer är inget undantag”, skriver FN på sin webbplats.

Temat för årets dag är ”EmPOWER girls: Before, during and after conflict”.

Här är UN Womens video för dagen:

UN Women har också samlat en rad flickor som berättar om sina liv och erfarenheter och om sina framtidsplaner — läs här!

Och jag kan inte låta bli att skicka med lite musik. Här är pianisten och kompositören Emily Bear när hon var 15 år och uruppförde sin egen Into the Blue: