Vantrekord

DSC_1875

Några veckor innan Hemmets Journal gjorde om sin webbplats var jag i Riga och hälsade på min väninna Ita. Vi lärde känna varandra på ett mycket lustigt och osannolikt sätt, och det första som hände var att hon kom fram till mig och frågade vad jag stickade (det var ett av mina första exemplar av Yemenvästen, den gråvita som min franske gudson har på sig på bilden i beskrivningen faktiskt).

Ita stickar massor nu och har blivit väldigt mycket mer avancerad än jag … sådant händer! Och när vi ses och sitter och pratar blir det ofta så att vi stickar. Vi har till och med suttit och stickat på en restaurang i Prag en nyårsafton för ett par år sedan.

DSC_1876

Så under helgen i Riga hann vi med en del saker som hade med garn att göra, till exempel den butik som motsvarigheten till Hemslöjden har inne i centrum. Där kan man köpa material till en massa olika folkdräkter.

Och så finns det en vantutställning med lettiska flerfärgsstickade vantar.

DSC_1871

Titta!

DSC_1870

Lite uppseendeväckande med den vante vars mönster de flesta av oss uppfattar som hakkors. Jag vet, jag vet, det är en urgammal symbol som nazisterna förvandlade till sin. Jag har sett den på en del andra ställen, till exempel i bårder på väggarna på en teater i Stockholm. På ett museum i Riga såg vi den på ett vykort med gamla lettiska symboler också.

DSC_1879

Vilken otrolig kreativitet, eller hur?

DSC_1877

Den här boken tittade vi på, förresten — ett tips till alla som blir inspirerade och vill sätta igång med ett eget projekt!