Tävling: Pernillas nya receptbok

Det senaste året har jag gett bort fyra eller fem exemplar av en receptbok som heter Quick and Tasty — jag fick den när den var ny av Pernilla, som var min kollega då, och så tog jag med den hem till min bror som tyckte att den var jättebra, och sedan var jag tvungen att köpa fler för att kunna ge den till flera andra också.

Nu har Pernilla (som heter Rönnlid i efternamn) och hennes väninna Lena Djuphammar gjort en bok till, Potatis — jordens guld. Eftersom idag kallas Potatisens dag passar det ju bra att Pernilla får berätta om den. Och så har jag två exemplar av boken till en liten tävling. Mer om den efter intervjun!

***

potatis

Hej Pernilla! En hel bok där det är potatis i alla recept — varför det?

Potatisen har haft  oförtjänt dåligt rykte under senare år, och det ville vi ändra på. Den är ju supernyttig, full av vitaminer och mineraler. Äter du den med skalet på får du dessutom i dig en hel del nyttiga antioxidanter. Det verkar som att fler och fler inser hur nyttig potatisen faktiskt är. Och sedan är den ju fantastiskt god också, och den går att variera på så många sätt.

Din och Lenas förra bok byggde ju på snabba, enkla recept. Vilka erfarenheter från den tog ni med er in i det här arbetet?

När det gäller själva arbetet med boken så var vi mer strukturerade den här gången. Med förra boken gjorde vi allt på en gång. Planerade, fotade och provlagade maten. Ett kreativt kaos helt enkelt. Den här gången listade vi först vilka recept vi ville ha med, sedan provlagade vi och så vidare. Vi hade mer koll den här gången.

När det gäller själva matlagningen så tycker jag att jag lärde mig att inte vara så försiktig i köket. Jag vågar testa mer och krydda mer.

Hur har ni fördelat arbetsuppgifterna? Vad har ni gjort tillsammans, och vad har du arbetat med på egen hand?

Vi kompletterar varandra bra. Lena är en idéspruta och kommer med massa tankar och idéer, jag samlar ihop och paketerar. Recepten har vi tagit fram tillsammans. Lena har fotograferat och formgett boken, och jag har skrivit. Jag älskar att baka, så bröden och kakorna är nog det avsnitt som jag känner att jag har arbetat mest med, men Lena har givetvis provsmakat dem också.

pernilla_lena_webb_

Pernilla och Lena. Foto: Ordalaget

Vad har du själv lärt dig om potatis under den här tiden?

Att det finns så väldigt många sorter och att det verkligen spelar roll vilken potatis man väljer. Ett potatismos på mandelpotatis smakar helt annorlunda än ett på King Edward. Förut tänkte jag inte så mycket på vilken sort jag köpte. Nu väljer jag mer noga.

Hälsa har varit ditt specialämne när du har arbetat som journalist. De senaste åren har många slutat äta potatis. Vad skulle du vilja säga till dem?

Att de ska ge potatisen en ny chans. Potatis är en nyttigare kolhydratkälla än till exempel pasta, men såklart ska man äta den med måtta. Potatis är också en bra råvara om man vill vara klimatsmart — laga en stor omgång och använd det som blir över till mos, till potatissallad eller till bak.

Vilken potatissort tycker du allra bäst om, och varför?

Amandine gillar jag. Det är en lite fast potatis som är god i till exempel potatissallader.

Idag är det ju Potatisens dag — vilket recept ska du fira med?

Om jag hinner gör jag en hel potatismeny. Det blir nog rårakor toppade med lök och gräddfil till förrätt, persisk potatis till huvudrätt, eller kanske svampgratinerad potatis med en god sallad till. Och sedan såklart kardemummakakan som final.

***

Tävlingen?

Enkel som vanligt: skriv vad du vill i kommentarfältet, och om du vill ha en uppgift, berätta hur du helst äter potatis.

På måndag kväll drar en slumpgenerator två vinnare — det blir bra eller hur?