Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tävling: 100 färgglada mormorsrutor att virka

Ja: en tävling igen!

dsc_0367

Det var någon som skrev om Leonie Morgans bok 100 färgglada mormorsrutor att virka i en handarbetsgrupp på Facebook, och jag letade upp det svenska förlaget och frågade om de ville göra en tävling här på Ett varv till-bloggen. Jessica som arbetar där sa ja direkt — roligt!

Virkade rutor som kan bli filtar (och annat, såklart, men visst blir de oftast filtar?) är ju något av det mest hjälpstickningsaktiga man kan sysselsätta sig med. Mormorsrutor är något som de flesta känner till, och något som får de flesta av oss att tänka på omtänksamhet, på ett tillfälle att förbruka restgarner — och på mängder av trådar att fästa.

dsc_0370

Det hade varit mer sanningsenligt att kalla boken bara ”Rutor att virka”, för i stort sett alla rutor i boken är något annat än mormorsrutor, men jag förstår att Leonie Morgan och förlaget ville ta vara på alla associationer som hör ihop med just mormorsrutorna.

Boken innehåller alltså hundra olika rutor, alla virkade, men virkade på en massa olika sätt. Ganska många virkas runt från en liten figur i mitten, ungefär som mormorsmodellen (just på det här uppslaget är det en ”tät” ruta, och sådana finns det ganska många), men det finns de som virkas fram och tillbaka och på diagonalen också.

dsc_0372

Till varje ruta finns både skriven beskrivning och diagram, och så har Leonie Morgan räknat ut garnåtgången för en hel filt. Jag skulle tro att det går att kombinera ganska många av rutorna i samma filt också, om man känner sig extra kreativ eller vill prova många olika eller är lite otålig och inte vill upprepa samma ruta så många gånger som behövs. Eftersom jag aldrig har virkat någon hel rutfilt själv kan jag inte säga något om hur roligt eller långtråkigt det kan vara, men jag har hört och sett att det finns många övergivna påsar med rutor i garderober och i second hand-affärer, så om variation ökar chanserna att en filt blir klar är det väl bra!

dsc_0375

Några av rutorna kan man, har jag listat ut, lika gärna använda som idé till en filt som virkas i ett enda stycke. Visst ser ni det också?

Leonie Morgan har gjort boken för ett stort engelskspråkigt förlag, och Känguru (som hör ihop med Lind & co) har gett ut den på svenska. Jag tror att översättaren Catharina Andersson har fått kämpa en del med sin del av arbetet, så här kommer en stor applåd för henne!

Jessica har ordnat tre böcker till tävlingen, och här är några frågor — svara på en av dem (en räcker — vill du så får du förstås svara på fler!) i kommentarfältet här nedanför, eller skicka ditt svar till annabraw[snabel-a]gmail.com, så är du med och tävlar!

  • Vilket är ditt bästa/värsta/roligaste minne av virkade rutor?
  • Vilket är ditt drömprojekt med virkade rutor?
  • Till vem skulle du vilja ge en virkad filt?
  • Tillsammans med vem eller vilka skulle du vilja virka en filt? (Dröm fritt och stort om du vill!)

På onsdag kväll får en slumpmaskin dra tre vinnare. Det blir bra eller hur?