Mer om vantutställningen

Vad roligt att så många om er tyckte lika mycket om den lettiska vantutställningen — för själv blev jag ju helt fascinerad av den!

Det har kommit frågor av olika slag, så jag ska försöka svara på dem här. Det är en bra ursäkt för att visa fler bilder också.

DSC_1874

Var finns den här utställningen?

Den finns i en butik som samtidigt är som ett museum, det lettiska folkdräktscentret Sena Klets (ursäkta att jag inte får med de lettiska extrainslagen i bokstäverna). Vill man fråga efter vägen på engelska kan man säga ”Latvian National Costume Centre”.

I butiken finns folkdräkter från hela Lettland, massor av material till folkdräkter, en del garn och så den här vantutställningen.

Vad är det för en utställning?

På skylten som presenterar utställningen står det så vackert såhär (min översättning):

Lettiska vantar är inte bara ett praktiskt plagg, utan också ting med en djup symbolik. Våra vantar gestaltar lettisk kreativitet, vår hantverksskicklighet och vårt sätt att se på världen. Med vantarna kan vi förmedla känslor som inte är så lätta att uttrycka med ord. Vantar är en särskild gåva, och de används i olika ceremonier. Olika vantar används vid olika tillfällen. Lettiska vantar lämnas från generation till generation och bevaras som en familjeskatt.

Folkdräktscentret har samlat vantar med etnografiskt värde i ungefär tjugo år. Mönstren bygger på material som finns bevarat på olika museer i Lettland. Maruta Grasmane, centrets grundare, är etnograf, och 2012 gav hon ut en bok med vantar från hela Lettland. På museerna runtom i Lettland finns stora vantsamlingar. De som visas på folkdräktscentret i Riga är de som stickades till boken.

Hur länge visas utställningen?

Det vet jag inte, men den har funnits ett tag, och också utan den är centret absolut värt ett besök.

Var ligger centret?

Det ligger på Ratslaukums 1 (Rates pasaza, ieeja no Mazas Jaunielas).

Här finns en karta.

DSC_1877

Var kan man hitta mönster?

Ja, det är faktiskt så enkelt att man kan skaffa Maruta Grasmanes bok — är man bara ute efter vantdiagram kan man ju köpa originalutgåvan. Men den finns på engelska! Det verkar som om Sätergläntan har haft den i sin webbokhandel tidigare. Nu kan man beställa den från centret i Riga istället — här. 178 mönster innehåller den!

Mittens of Latvia

Maruta Grasmanes bok i engelsk översättning.

(Bild lånad från Sena Klets.)

Vad ska man ha för garn?

Nu går jag bara på andrahandskunskap — men en som kommenterade det första inlägget skrev att hon hade frågat i butiken och blivit rekommenderad Klippans ullgarn. Inte riktigt så konstigt som det låter, för Klippans Yllefabrik har all sin tillverkning i Lettland numera. Här i Sverige tror jag att det är enklast att köpa deras garn på plats i Klippan, och det är väldigt billigt där. Annars går det alldeles säkert att använda mer etablerade stickgarnsmärkens garner också!

Finns det något motsvarande ställe i Tallinn?

Det verkar så — här!

DSC_1880

Här har Maruta och hennes vänner byggt en karta över hela Lettland av vantar från de olika delarna!

DSC_1873

Alla utställningens vantar är märkta med platsen där mönstret har uppstått.

DSC_1878

Och såhär ser boken ut inuti — både diagram och vackra bilder, alltså.

Så, då hoppas jag att det blir lite enklare att ta vara på all inspiration!