Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Läs om Mujtaba

Av Posted on Inga taggar 0

Idag vill jag rekommendera alla att läsa en intervju som jag läste i Erikshjälpens tidning för ett par veckor sedan. Den var så intressant, så jag bad Louise som arbetar där att se om det inte gick att lägga ut den på deras webbplats också. Och det gick bra!

mujtaba1

Foto: Tommy Hvitfeldt

***

Talibanerna fanns alltid i bakgrunden under Mujtaba Attais uppväxt i provinsen Maidan Wardak, ganska nära Afghanistans huvudstad Kabul.

– Vi bodde på landsbygden ungefär som i Svalöv – kanske var det lite mindre. Talibanerna fanns där men var inte så hårda mot oss när jag var mindre. Då var de lugna och man tänkte inte så mycket på dem. Jag gick i en slags skola i moskén och läste dari, historia och matematik. Men det fanns barn som blev kidnappade. Talibanerna ville att de skulle lära sig hur man bombar, minns Mujtaba Attai.

Vi träffas på Fridhems folkhögskola i skånska Svalöv, där han läser en högskoleförberedande utbildning. Under sommaren jobbade Mujtaba med städ- och vaktmästarsysslor på folkhögskolan. Numera är lugna Svalöv hans hem och Mujtaba Attai säger att han har glömt mycket av livet i Afghanistan.

– Det är klart att Afghanistan ändå är mitt land, jag är född där. Men där är krig och det är inte ett bra land att leva i.

När Mujtaba var i de tidiga tonåren hårdnade talibanernas tryck på provinsen Maidan Wardak. Invånarna fick utstå flera kraftiga attacker och det blev allt svårare att bo kvar. En dag hände något som fick Mujtabas far att fatta ett avgörande beslut.

– Min storebror blev dödad. Det var hemskt. Min pappa bestämde att vi skulle lämna landet så snart som möjligt. Vi sålde allt vi hade; hus, mark, bilar – min pappa jobbade med att sälja bilar – och så lämnade vi Afghanistan två dagar efter begravningen. Efter att min bror dött var min pappa helt slut. Vi orkade inte mer. Min bror var 17 år, han var på fel ställe. Jag tror att det var elva personer som dog i attacken den dagen. Jag var 14 år då det hände, säger Mujtaba Attai.

***

Så börjar intervjun — läs hela här!