Hälsningar från Riga och Hobbywool

Här kommer varma och mycket snöiga hälsningar från Riga — jag är här sedan i söndags och ska åka hem idag. Och ni som läste om lettiska vantar här på bloggen i våras vet att Riga är en fantastisk stad för stickare, eller hur?

Den här gången har jag inte kunnat ta en enda bild, för min kamerabatteriladdare gick sönder för över en månad sedan, och det laddade batteriet i kameran tog slut efter ett litet tag. Jag beställde en ny laddare direkt och blev lovad att den skulle komma inom ett par dagar, men det kan tydligen haka upp sig på de annars mest pålitliga ställen. Tur att jag hade några bilder från i våras så att jag kan berätta om Hobbywool ändå!

Det är en garn- och stickat-butik som ligger precis intill den katolska S:t Jakob-katedralen i den gamla delen av Riga — adressen är 6 Maza Pils. Känner man igen den här logotypen så vet man att man har hittat rätt:

dsc_1885

Hobbywool är både butikens namn och namnet på butikens eget garnmärke. Och Hobbywool är en rolig och ovanlig butik på det viset att den inte har hur många olika garnkvalitéer som helst utan faktiskt ett ganska litet sortiment med mest Rowan och det egna märket — här har stora garnfabriker i Turkiet och Kina inte mycket att säga till om och förhoppningsvis ingen chans att ta över.

Ieva Ozolins, som startade butiken och fortfarande driver den tillsammans med sin familj, är från början ekonom och sa upp sig från en chefstjänst för att förverkliga sin dröm (kanske ännu modigare i Lettland än det hade varit i Sverige?).

Mycket av det ullgarn som är i omlopp i Sverige är tillverkat i Lettland, och jag har hört att om man frågar efter bästa garnet att sticka lettiska vantar av kan man få höra att det är Klippans — alltså den skånska Klippans Yllefabriks. Det säljs inte som stickgarn i Sverige någon annanstans än på Klippans Yllefabriks fabriksförsäljning, och det är egentligen tänkt för industriell filtvävning, men i Lettland där det tillverkas är det populärt bland stickare. Om jag nu har förstått allting rätt. (Vem vill göra en utflykt till Klippan, förresten?)

Så lettisk yllegarnstillverkning är fortfarande igång, och även om det används en del ull från Nya Zeeland är det här nog det mest lättillgängliga närproducerade garnet för någon som är på besök som jag. Faktum är att jag var på motsvarigheten till Bondens marknad i våras och blev så glad när jag hittade en kvinna som sålde yllegarn där, men det visade sig att all ull i det garnet kom från just Nya Zeeland. Det är klart att jag förstår att mycket av den ull som klipps i Baltikum och Skandinavien är lite väl rustik, men i den mån det alls går tycker jag nog att vi ska försöka ta vara på den. Vad tycker ni?

dsc_1883

Här är en del av sortimentet av Hobbywools eget märke. Jämförelsen med en godisaffär börjar bli lite sliten, tycker jag, men det är klart att jag förstår den …

hobbywool

Men det som är allra mest speciellt med butiken är nog presentlådorna med material och mönster till ett par lettiska vantar. Dem hann jag inte med att fotografera förra gången, så det här är en bild som jag har lånat från webbplatsen. ”Knit like a Latvian” är slogan, och den finns på vykort och annat också. Det stora problemet är nog hur man ska kunna välja — eller välja bara en presentlåda till varje stickande vän. Det finns mycket gamla mönster, nydesignade mönster i gammal stil, och så en lite vildare kollektion inspirerad av den särskilda stickstil som har uppstått på ön Muhu i grannlandet Estland.

Garn och presentlådor går också att beställa i butikens Etsy-webbutik. Men jag rekommenderar verkligen en resa till Riga!