Baraettendanystanvästen II

De fåniga problemen med kameran nu i höst har gjort att saker som borde vara alldeles självklara, som att ta vettiga bilder av ett plagg innan jag lägger ut en beskrivning, har blivit svårgenomförbara. Det är alltså inte bara fenomenet ”sticka är roligt, fästa två trådar och sy i knappar är tråkigt” som har sinkat mig den här gången. Men nu i helgen kunde jag låna min svägerskas kamera och fotografera ikapp lite grann. Så här kommer den en gång till, beskrivningen till Baraettendanystanvästen!

***

dsc_0329

Baraettendanystanvästen

Vad gör man om man har ett enda nystan av ett lite extra fint garn?

När jag arbetade med en stor bok om syföreningar för några år sedan – hm, det börjar bli många år sedan nu – var jag med på ett fårsläpp i Granhammar en bit från Örebro. Kosläpp har ju blivit ett barnfamiljsfenomen, men ni som inte har varit på något fårsläpp, fråga närmaste fårbonde nästa vår! Det var helt enormt att se alla tackor och deras lamm och hur kaos och eufori och vår och grönt gräs blev en sådan enhet.

I butiken på gården köpte jag flera nystan och härvor av olika sorter. Några av dem var jag smart nog att köpa mer än ett av, men det här rosa nystanet blev ensamt och tappade sin etikett efter ett par av mina flyttar. Jag tror att det är mjölkgarn (ja, jag minns i alla fall att jag köpte något sådant– kunde inte låta bli att prova!) av märket Viking.

Nu i sommar tog jag med det när jag visste att jag skulle sitta och lyssna ganska mycket, och när jag var färdig med ett par andra idéer tyckte det tydligen att det kunde vara dags att få vara med. Vad, vad, vad kan ett ensamt rosa 50-gramsnystan räcka till?

Lösningen: en väst till någon liten!

dsc_2072

Blir den kort får den vara en liten bolero, mest ett prydnadsplagg, men ett som många nyblivna föräldrar tycker är fint (har jag märkt). Gör man bara ett par tre knapphål i början så kan resten liksom reglera sig självt.

Garnet verkade passa till stickor nummer 4, och lilla Ines som provade västen (och som ska få den med posten nu när jag har fäst trådarna och sytt i knappar) är ungefär nio månader. Jag skulle tro att de flesta barn upp till ungefär ett halvårs ålder kan ha den.

Det vore enkelt att göra den större genom att börja med fler maskor i halsringningen och göra fler okökningar (och längre livstycke – om man hade mer garn!) – och att få en mindre storlek genom att minska, såklart. En tumregel kan vara att utgå ifrån ett antal maskor som är delbart med tio. Ett framstycke ska ha 1,5 tiondelar av maskantalet och så tre extramaskor för knappkanten, ett axelparti ska ha två tiondelar, bakstycket ska ha tre tiondelar. Lägg sedan till fyra maskor för raglanskärningen. 59 utan raglanmaskor blir 55, och det är inte delbart med tio, men jag har använt samma sätt att räkna och rundat av lite.

dsc_2073

Hur långt räcker garnet? Har du en elektronisk våg med decimaler kan du räkna såhär: sticka färdigt oket och väg det som är kvar av garnnystanet. Sticka ett varv till och väg nystanet igen. Skillnaden mellan vägningarna är den mängd garn som går åt till ett varv. Du behöver garn till fem varv (ett rätvarv från avigsidan, sedan tre räta varv till och så ett avmaskningsvarv med räta maskor från avigsidan) för att avsluta västen.

Jag hade ingen våg med mig, så jag gissningsstickade, och till slut nystade jag ut garnet och försäkrade mig om att jag hade tre gånger stickningens bredd och lite till för vart och ett av de sista varven. Det visade sig att garnet som jag hade kvar skulle räcka till tre varv. Eftersom jag inte orkade repa upp två varv då fick västen en lite tunnare kant …

Exemplaret på bilden är alltså stickat i vad jag tror är Vikings mjölkgarn, en rosa nyans, och med stickor nummer 4.

Västen börjar med halskanten som stickas i rätstickning och som ger västen en rektangulär ringning. Sedan har jag stickat slätstickning på framstyckena och bakstycket och mosstickning på axelpartierna. Resten stickas i slätstickning. Framstyckenas fem yttersta maskor stickas hela tiden räta. Nederkanten är också rätstickad för enkelhetens skull.

Alla ökningar görs med vridna omslag, men är du van att öka på något annat vis (till exempel med Tant Koftas osynliga ökningar) så gör gärna det istället.

dsc_0336

 

Lägg upp 59 m (detta är västens halsringning).

V 1: 10 rm (detta blir första framstycket), 1 am (detta blir första raglanmaskan), 10 rm (första axelpartiet), 1 am (andra raglanmaskan), 15 rm (bakstycket), 1 am (tredje raglanmaskan), 10 rm (andra axelpartiet), 1 am (fjärde raglanmaskan), 10 rm (andra framstycket).

De jämna varven är koftans rätsida.

Varv 2: sticka 10 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 10 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 15 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 10 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 10 rm. Nu ska det vara 67 m på stickan.

Varje ökningsvarv resulterar i åtta nya m.

Varv 3: rm utom raglanmaskorna, som stickas a.

Varv 4: 11 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 12 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 17 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 12 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 11 rm.

Varv 5 (med första halvan av första knapphålet): rm tills 4 m återstår, maska av 2 m, sticka de två sista r.

Varv 6 (med andra halvan av första knapphålet): 2 r, 2 omsl (ersätter de två avmaskade m), 8 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 14 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 19 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 14 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 12 rm.

Varv 7: am hela v – utom de 5 första och 5 sista m som stickas räta. (Jag tyckte att det blev fint att börja med ett slätstickat v så att gränsen mellan halskanten och det mosstickade partiet blir lite tydligare, men det går förstås lika bra att börja med mosstickning direkt.)

Varv 8 (här börjar mosstickningen): 13 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, varannan m a och varannan r fram till nästa raglanm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 21 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, varannan m a och varannan r fram till nästa raglanm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 13 rm.

Varv 9 och alla varv från avigsidan fram till varv 27: 5 rm, am fram till och med raglanm, am ovanpå rm och rm ovanpå am fram till nästa raglanm, am fram till och med tredje raglanm, am ovanpå rm och rm ovanpå am fram till fjärde raglanm, am tills 5 m återstår, 5 rm.

Varv 10: 14 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, am ovanpå rm och rm ovanpå am fram till nästa raglanm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 23 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, am ovanpå rm och rm ovanpå am fram till nästa raglanm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 14 rm.

Varv 12: nu syns raglanränderna ganska tydligt. På detta v och alla ökningsv framöver, *sticka rm fram till raglanm, 1 omsl, raglanm r, 1 omsl, mosstickning fram till nästa raglanm, 1 omsl, raglanm r, 1 omsl*, upprepa och sticka återstående m räta.

Fortsätt på detta vis fram till och med v 27. Gör knapphål till exempel vart 18:e v.

Varv 27 (från avigsidan): sticka kantmaskorna r, sticka första framstyckets m a, sticka raglanmaskan a, sticka rm fram till nästa raglanmaska, sedan am fram till och med nästa raglanmaska, rm fram till den fjärde raglanmaskan och am fram till de sista 5 m som stickas r.

(Vill du ha en tydligare kant mellan mosstickning och kant kan du sticka hela varv 25 – utom de fem r i respektiva kant – med am.)

Varv 28: som tidigare räta v.

Varv 29: som v 27.

Varv 30: som tidigare räta v.

Varv 31, ärmvarvet: sticka kantmaskorna och sedan am fram till första raglanm, maska av axelpartiets maskor med rm, sticka nästa raglanmaska a och sticka fram till och med nästa raglanmaska med am, maska av andra ärmpartiets maskor med rm, sticka andra framstycket med am och kantmaskorna r.

Sticka sedan slätstickning med rätstickade kanter fram och tillbaka över framstycke-ryggstycke-framstycke (och gör knapphål med jämna mellanrum) tills västen är nästan lagom lång eller tills du har garn till 5 v kvar. Har du inte garnbrist, så räkna med att 42 v kan vara lagom.

Jag gjorde ett parti med mosstickning (som vanligt är 5 m i vardera kanten r): 1 v r från avigsidan, 1 v r, 4 v mosstickning, 1 v r från avigsidan och sedan slätstickning igen.

Avsluta med 4 eller fler v rätstickning och maska av från avigsidan. Om du vill undvika att kanten viker sig (och det gör den eftersom rätstickning blir lite bredare än slätstickning), så prova att sticka ihop till exempel var 10:e och var 11:e maska på kantens första v.

dsc_0328

Fäst de båda trådändarna och sy i knappar. Klart! Och ett nystan mindre i förrådet!

***

Är det någon som skulle vara hjälpt av att få beskrivningen som en PDF, så att det är enkelt att skriva ut den? Skriv till mig på adressen annabraw[snabel-a]gmail.com i så fall, så skickar jag den!