Yementröjan med lite grövre garn

Inte nog med att Ylva tog sig an att göra en beskrivning till Yementröjan — när hon ändå var igång passade hon på att prova med lite grövre garn också. Så varsågoda, allihop, och ni som har väntat på en beskrivning av den vanliga västen för lite grövre garn hoppar ju bara över ärmarna!

***

Jag har använt stickor nummer 4½ och ett garn som enligt banderollen passar för stickor nummer 4. Stickfastheten är ungefär 20 m på 10 cm.

Lägg upp 54 m på stickor nr 4½. Sticka resår (2 rm, 2 am) i 20 cm.

Sticka sedan 18 m rätstickning, 18 m som tidigare i resårstickning och de sista 18 m i rätstickning. Gör detta i 10 varv eller ca 3 cm.

Sticka 18 m rätstickning, maska av 18 m, sticka 18 m rätstickning. Fortsätt sticka 20 varv eller ca 6 cm på vardera rätstickningsdelen detta blir axelpartiet.

Lägg sedan upp de 18 m i mitten igen. Sticka dem i resårstickning och fortsätt med rätstickning på de yttre delarna i 10 varv. Övergå sedan till resårstickning som i början och sticka tills resåren mäter 20 cm. Maska av löst.

Plocka på vartannat varv upp totalt 32 maskor för ärmen — det blir 20 maskor på det rätstickade axelpartiet och 6 maskor på var sida om det. Sticka ärmen i rätstickning. Efter 3, 6 och 9 cm minskas i maska i var sida, så att ärmen efter minskningarna är 26 maskor.

När ärmen är 12 cm stickas mudden i resår (2 rm, 2 am). Sticka 3 cm för en enkel mudd eller 6 cm för en mudd som viks dubbel från början (då passar tröjan upp till ca 4 mån) och sedan kan vikas ner när barnet vuxit (då passar tröjan ca 6–8 mån).

Eftersom resårstickningen i bålen är så elastisk kan tröjan passa stl 6–8 mån med uppvikt mudd och 12–18 mån med mudden nervikt om ärmarna stickas 14 cm och mudden 8 cm.
Maska av alla maskor och sy ihop under ärmen och i sidorna.

Eller gör som på Femtimmarskoftan: maska av alla maskor utom den sista. Trä den sista maskan på en ganska grov virknål. Vik ärmen dubbel med rätsidan inåt och virka ihop den med smygmaskor hela vägen upp till ärmhålet och vidare längs hela sidan.

***

Tack Ylva!