Värme till nära eller okänd vän III: Cale

Här kommer den tredje vantmodellen i Ioanas Moeke-garn — först var det den helt rätstickade Simplitate (”enkelhet” på rumänska), sedan Posibilitate (”möjlighet”) med en ruta att brodera eller applicera i, och här kommer en med en lång slätstickad rand att göra något med. Den får heta Cale, det rumänska ordet för ”väg”. När jag hade stickat bad jag min kollega Åsa att dekorera, och den här gången sydde hon med maskstygn.

Simplitate-vantarna har åkt till min faster, som behöver mycket värme när hon sitter och arbetar med sin nya bok, och både Posibilitate och Cale fick Ingrid i födelsedagspresent i lördags. Hoppas att de ska komma till användning.

Dags för beskrivning då!

Cale-vantarna

Stickor: jag använde nummer 4

Garn: en härva Elena, Stela eller Transylvanian Merino från Moeke Yarns (finns hos Matilda på Organic Knitters)

Lägg upp 50 m och sticka rätstickning i 13 v.

Varv 14: 7 r, a tills 7 återstår, 7 r.

Varv 15, 17, 19, 21: r

Varv 16, 18, 20, 22: som varv 14

Sticka sedan ytterligare 13 v r.

(Om den som ska få vantarna har breda händer går det förstås bra att göra antingen de rätstickade sidopartierna eller den slätstickade mittranden bredare.)

Dags för tummen: sticka 40 m.

Vänd och sticka 3 m. Lyft nästa m med garnet framför arbetet, lägg garnet om den, sätt tillbaka den på vänster sticka, vänd och sticka 3 m.

Vänd och sticka 5 m. Lyft nästa m med garnet framför arbetet, lägg garnet om den, sätt tillbaka den på vänster sticka, vänd och sticka 5 m.

Fortsätt på detta vis med 7, 9, 11 och 13 m. Nu är drygt halva tumkilen klar!

Fortsätt sedan med 11, 9, 7, 5 och 3 m.

Nu har du 40 m på höger sticka och 10 på vänster — sticka de 10 sista och sticka sedan vantens andra halva lika bred som den första.

Om du stickar på rundsticka med utbytbara stickor: ta loss stickorna, skruva fast stopp och dekorera vanten som du vill! Sedan kan du sätta dit stickorna igen och sticka ihop uppläggningskanten med avmaskningskanten.

Om du gör som jag och ber en vän att dekorera: maska av, vänta in dekorationen och sy sedan ihop vanten.

Gör andra vanten spegelvänd.

***

Matilda säljer Moeke-garnet i Sverige, och det tycker jag är så bra!

Tycker du att det är lite för lite att ge bort ett par halvvantar i julklapp eller adventspresent (det tycker egentligen inte jag), så kombinera dem med ett kort där du berättar att du har satt in en gåva till Erikshjälpens arbete i Rumänien, till exempel.