Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Lillagubbenvästen — lite tydligare

Av Posted on Inga taggar 0

Häromveckan kom det en fråga från Karin:
"Lillagubbenvästen" i Garnglädje — är det så att en del av beskrivningen inte kommit med?När jag tittar på bilden och sedan gör västen så känns det som att det saknas beskrivning mellan ränderna och sprundet … eller är det jag som tänker fel?Jag snickrar nog ihop några varv extra men tänker på de som inte är så vana att sticka.
Måste också få säga att det är helt underbara böcker i "Sticka & skicka"-serien. Har alla utom Stickcafé och använder olika mönster i olika böcker flera gånger om.
Karin
Och här kommer svaret:
Jo, det är en sak som har blivit lite knasig! Nämligen att jag stickade en restgarnsväst, den som syns på bilden här, och skrev en beskrivning efter den. Men så bad jag om hjälp med provstickning, och den som stickade just det här plagget gjorde egna ränder. Jättefina! Och väldigt sent i arbetet tog vi bort bilden på originalvästen. Då borde jag ha gjort om beskrivningen, men det missade jag …
Här är en beskrivning där man kan byta garn precis hur man vill:

Använd stickor nummer 46 och garn som passar till (Järbos Raggi eller ett mjukt akrylgarn kan passa bra). 
Lägg upp 50 m och sticka resår (1 r, 1 a) i 6 v.
Övergå till slätstickning och sticka i 31 v (eller så långt som du tycker att det behövs mellan nederkant och ärmhålets nedre kant).
På nästa v, sticka 25 m, vänd och sticka 3 rm (sprundets kant), 19 am och 3 rm (ärmhålets kant). Upprepa dessa 2 v 89 ggr.
Sticka sedan dessa 2 v 3 ggr: räta maskor från rätsidan, på avigvarvet 13 rm, 9 am, 3 rm. Nu har halsringningen fått sin kant. Maska av 10 från kanten mot mitten (detta är halsringningen).
Sticka den andra sidans 25 m upp till samma höjd med likadana kanter, spegelvänd.
Sticka 15 m, lägg upp 20 m (som motsvarar de 20 avmaskade), sticka de återstående 15 m och sticka rm runt halsringningen 6 v och vid armöppningen, som på framsidan. Byt färg när oket är lika långt som på framsidan och övergå till enbart slätstickning. Byt garn igen och avsluta med 6 v resår. Maska av.
Sy ihop från resåren och upp till den rätstickade kantens start på båda sidor. Lägg i press så att kanterna inte viker sig inåt. Ge till en lagom liten farbror eller tant!
***
Variation 1: övergå till resårstickning (1 r, 1 a) vid det andra färgbytet, som på Slättmissionens babytröja, och fortsätt med det tills resårpartiet på ryggen är lika långt som det på framsidan.
Variation 2: övergå helt till rätstickning vid det andra färgbytet och fortsätt med det tills det rätstickade partiet på ryggen är lika långt som det på framsidan.