Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Garn med gott samvete i alla led

Av Posted on Inga taggar 0

Idag är det Matilda från Organic Knitters som är gäst här på Ett varv till-bloggen. Jag bad henne att berätta om sin garnaffär, som består av bara ekologiska och rättvist producerade garner, och om sitt projekt som stöder Hjärta till hjärtas arbete bland romer i Rumänien. Det är Matilda som säljer Moeke Yarns rumänska ullgarner här i Sverige, så jag tror att många av er vill läsa!

Matilda — i Roma Mittens som hon har designat. 
Hur kom det sig att du började arbeta med ekologiskt garn?
Jag ville själv börja sticka med garn som var giftfritt och miljövänligt men hittade inte så mycket i den lokala garnaffären. För mig känns det viktigt att använda bra garner eftersom jag lägger så mycket tid och kärlek i ett projekt. Samtidigt ville jag starta upp något vid sidan om mitt vanliga jobb, och det landade i att jag drog igång Organic Knitters. Till en början upplevde jag att det var väldigt svårt att hitta garner där hela produktionsledet var känt, och därför har sortimentet förändrats en hel del under det första året som jag hålla på. Jag blev superglad när jag hittade Rosy Green Wool som är GOTS-certifierat och som börjar bli riktigt populärt, tack vare att det är fantastiskt mjukt och klifritt! Och naturligtvis även Moeke Yarns som jag nu fått äran att vara återförsäljare av, de har en jättefin och unik produkt i sitt traditionella rumänska ullgarn. Butiken öppnade första gången i december förra året. Nu har jag haft stängt i två månader på grund av flytt och renovering och öppnar igen den 30 oktober! 
 

 
Bland de garner som Matilda säljer i sin webbutik finns numera också Moeke Yarns sortiment. Här är Elena i nyansen Coral Light. Bild lånad från organicknitters.com.
 
Vad är den största skillnaden?
Största skillnaden är att man kan känna gott samvete då inga människor eller djur har farit illa i produktionsledet samt att miljön skonas från farliga gifter. Textilindustrin är en av de industrier där allra mest miljögifter används. Det ät också något att tänka på när man köper kläder, framför allt barnkläder! 
 
Hur hittade du Moeke Yarns?
Moeke Yarns hittade jag via Instagram — Ioana har ett fantastiskt fint och inspirerande konto. Jag följde henne ett bra tag innan jag hade möjlighet att utöka sortimentet och tog kontakt. Hon verkar vara en underbar person (jag känner henne bara via mail och Instagram), och hon är verkligen engagerad och bra att samarbeta med!
 
Vad tycker du att Ioanas garn passar bäst till?
Det passar bäst om du är ute efter en lite mer rustik känsla på sjalar, halsdukar, koftor och vantar — det är löst spunnet och har inte den bästa slitstyrkan, så sockor går bort. 
 

 
Matildas modell Roma Mitten. Mönstret säljs till förmån för Hjärta till hjärtas arbete bland romer i Rumänien. Bild lånad från organicknitters.com.
 
Ditt projekt nu är att stötta romer i Rumänien genom att sticka — hur går det till?
När jag testade Elena från Moeke Yarns första gången lade jag upp till ett barnvantar. Det slutade med att jag skapade mitt första egna mönster. Samtidigt tänkte jag på romerna som jag såg i varje gathörn varenda dag och jag visste att många av dem kommer just från Rumänien. Jag bodde då i Linköping och kände till att Hjärta till hjärta gjorde ett omfattande arbete för att hjälpa romerna i deras hemländer. De samarbetar med lokala hjälporganisationer, och det är jätteviktigt för att nå ut med hjälpen på bästa sätt. Jag har valt att sälja mönstret för 30 kronor, och hälften går till Hjärta till hjärta och deras projekt Team Roma.
 
Vad är det bästa som kan hända med ditt vantprojektet?
Det bästa som kan hända är att det når sina mål i de här länderna. Att romer inkluderas mer i samhället, ges möjlighet att studera och har tillgång till sjukvård. Framför allt hoppas jag också att de lyckas skapa arbetstillfällen så att människor på landsbygden kan försörja sig och sina familjer utan att behöva resa till Sverige och tigga på våra iskalla gator. Det här är såklart ett långsiktigt arbete som kräver stora insatser från flera håll. Myndigheter måste också ta sitt ansvar. 
 

 
Roma Mitten stickar man i garnet Elena från Moeke Yarns. Den har ett mönster av räta, aviga och vridna maskor. Bild lånad från organicknitters.com.
 
Vad inspirerar dig mest i ditt arbete?
Jag har egentligen två arbeten: dagtid arbetar jag med socialt arbete, och när jag är ledig driver jag garnbutik. Det är viktigt för mig att ha med mig den sociala aspekten även i mitt företagande. I företagandet får jag mer utlopp för min kreativitet och mitt skapande. Inspirationen till det får jag helt klart genom alla duktiga stickare som finns där ute och som jag följer framför allt via Instagram. Och så inspireras jag av garn och färger! 
 
Har du någon rekommendation för den som vill engagera sig för miljön och sina medmänniskor genom sitt handarbete?
Välj med hjärtat. Försäkra dig om att du väljer ett garn där varken skadliga kemikalier har använts eller människor eller djur har skadats. Ställ frågor till de stora garnföretagen om du är osäker, då märker de också att efterfrågan finns! Även om du inte har råd eller möjlighet att köpa ekogarn varje gång så tänk på att varje gång du gör det så är det ett litet bidrag till ett seriöst företag som inte skadar miljön i onödan.
 
***
 
Tack Matilda! Satsen med beskrivning och material till Roma Mitten finns i flera färger, till exempel den här.