En jättefilt i Mark

Pauline visade en fantastisk bild på Facebook — så jag frågade om hon ville berätta lite mer. Här är bilden och hennes svar på några frågor som jag skickade.

Visst vore det roligt att göra jättefiltar på fler ställen?

***

Pauline, vad är det för något enormt och färgglatt vi ser på den här bilden?

Det är delar av Marks största filt som vi gjorde under 2014.

Vilka är ni som har gjort den?

Vi är en grupp som träffas på onsdagar på biblioteket, och förra året virkade och stickade vi rutor. Sedan flyttade vi ut på Sommarfredagar i Mark och hade offentliga stickcaféer. När sista fredagen i juli kom kom också en hel drös med rutor från personer som suttit hemma och tillverkat dem.

Filten är uppföjningen på Marks längsta halsduk som vi gjorde under några sommarmånader 2013. Den blev 135,17 meter innan vi hängde upp den på Biblioteket så att alla kunde ha chans att se den.

Vi som förvandlade halsduken till barnfiltar bestämde att rutor var enklare, så det fick bli nästa stora projekt, och det blev en filt på 94 kvadratmeter när vi satt ihop de mindre filtarna. Tyvärr kom det bort cirka 12 filtar innan vi hade monterat in dem i den stora.

Vår jättefilt har visats upp vid olika tillfällen. Först hade vi den i en tom lokal i Kinna centrum i 20 dagar i oktober 2014. Sedan ville Studieförbundet Vuxenskolan i Sjuhärad ha med den när de invigde sina nya lokaler i Borås i slutet på januari.

Där är den kvar en liten tid till, för den 9 maj ska vi visa upp den i Kinna konserthus och biograf på Väverskans dag. Vi lever ju i tygriket . Sedan ska vi montera isär den till de barnfiltar den består av och lämna till Rumänieninsamlingen som har hjälpprojekt i det landet, och en secondhandbutik här hemma. Det blir 78 stycken — till skillnad från halsduken som  ”bara” blev 17.

Vilka arbetar ni för?

Efter filten fortsatte vi med ”Mark stickar sockor och vantar” och då var vi cirka 12 stycken som stickade till det. Två nybörjare på den sortens alster ingick i gruppen.

96 par sockor och 17 par vantar gjorde vi från 17 september till 19 november. Dem lämnade vi till diakonin i kommunen. Vi kände att vi ville hjälpa på hemmaplan också.

Med det sagt så har vi inga speciella vi handarbetar till — det bestämmer vi allt eftersom. Den enda gemensamma nämnaren är att Studieförbundet Vuxenskolan i Mark  håller oss med kaffe och Kinna Bibliotek är vår mötesplats.

Vad är det roligaste projektet om du får välja?

Jag själv tycker att filtarna var roliga att göra, och det var också vad Minna sa direkt. Hon gjorde tolv … Gertrud tycker det var roligt med sockorna och vantarna. Det återkommer till hösten, utökat med mössor och halsdukar.

Vad planerar ni för nu?

Just nu håller vi på att virka Hjärtekatter till barnsjukhuset i Göteborg och gör små, små  babykläder till för tidigt födda barn. Kläderna lämnar vi till BB i Borås. Dit har några av oss också gjort ”normalstora” tröjor, mössor, sockor och filtar. Det var ett uppslag jag fick från Hjälpstickan när Skövde behövde babykläder.

Så vi har våra egna hjälpprojekt, som vi snappar upp från resten av landet.

Och de som är med på träffarna handarbetar för välgörenhet den tiden. Några håller på hemma också.

Efter 20 maj har jag på förslag att vi ska göra ponchos till skolflickor i Manduar. Jag har inte fått några hurrarop för det ännu. Men det är helt frivilligt. Vi trivs så bra ihop att vi träffas bara för att det är roligt — så då kan man göra det en själv vill.

Kan vem som helst vara med?

Ja, vem som helst får vara med. Och vi har ju varit offentliga, så det har kommit folk från olika håll: min dotter, min bästa vän och någon som sett en annons från SV i Markbladet, ett kommunalråd, två andra politiker… Det har kommit en massa folk i olika åldrar. Och på sommarfredagarna tillkom ytterligare politiker, några som vi ”tvingade” virka lite – det var ju valår.

Någon favoritbeskrivning som du vill tipsa om?

Femtimmarskoftan är vi flera som gillar. Men så kom Yementröjan som en rookie här för några veckor sedan. ABC-tröjan har också nämnts. Och minst två jobbar mest efter eget huvud.

***

Tack så jättemycket för all inspiration som du delar med dig av, Pauline!