Startpaket från Malung till Västsahara

Jennifer läste ju om Malungs församlings startpaketsgrupp i dt.se häromveckan. Det var en fin artikel — men kort! Så jag skrev till Sylvia Hars och frågade om gruppen ville berätta mer. Här kommer det!

***

Babypaketskomponering pågår i Malung. Foto: privat

Vilka är ni som arbetar med startpaketen?

Vi är ett tjugotal som träffas i församlingshemmet i Malung en längre eller kortare stund varannan tisdag mellan halv ett och halv tre. De flesta är där hela tiden, medan en del tittar in en stund och lämnar sådant de gjort hemma och kanske får något mönster eller garnnystan till kommande projekt.
Dessutom sitter flera och stickar och syr hemma och skickar resultatet med andra till oss på tisdagar. Det finns kvinnor på ålderdomshemmet som stickar till startpaketen och på så sätt är med i arbetet, och det finns också de som inte har möjlighet att komma på tisdagarna, men som gärna vill göra något meningsfullt på kvällarna.

Hur kom ni på att ni skulle skicka dem till Västsahara?

Paketen skickas till Västsahara på grund av att vi samarbetar med organisationen Brödet och Fiskarna i Västerås. De distribuerar sedan flera år startpaketen och mycket annan hjälp till ett stort flyktingläger i Västsahara. Just startpaketen delas ut i samband med att gravida kvinnor besöker hälsocentralen för en hälsokontroll. De får då alltså en hälsokontroll samt information, och så erbjuds de att föda barnet på kliniken. Detta är ingenting som annars är självklart för kvinnorna.

Om de sedan kommer och gör hälsokontroll på barnet när det är fött får de ytterligare ett paket. Paketen är alltså en morot för att få kvinnorna, som annars inte är vana att ha kontakt med hälsovården, att kontakta den.

Vad lägger ni i paketen?

Paketen innehåller:
En filt av något slag (stickad, sydd av fleece, virkad), mått: något i stil med 80×100 cm, men det är inte så exakt
En frottéhandduk
En tvål
Två tygblöjor
En tygskjorta (men här har vi också kommit på att vi kan få osålda bodies och mjuka undertröjor när det är barnloppisar här i Malung helt OK grejer, men de blir inte sålda och ska då slängas)
En stickad tröja
En mössa
Ett par sockor eller tossor
Ett par tygbyxor
En leksak i giftfritt ofarligt material (blir oftast små mjukdjur)

Allt detta packas till paket och läggs i säckar, 10 paket i varje. De hämtas sedan en gång per år av Brödet och Fiskarna och körs till Västerås för vidare distribution.

I år har det blivit många paket hos oss, så blev vi tvungna att köra ner dem själva nu i mars — för att få plats i förråden! Och idag, den 7 april, packades 40 paket. Det var fyra veckor sedan senast vi träffades, så det hade blivit extra mycket gjort under tiden.

Var hittar ni inspiration?

Den främsta inspirationen är att hjälpa världens barn att kunna göra en insats.
Men inspiration får vi ju ju också på träffarna. Vi får inspiration av varandra!

300 paket är ju jättemycket — visst arbetar ni mellan träffarna också?

Ja, o ja. Det är mellan träffarna det mesta sker. På träffarna sitter en del ner och stickar medan andra packar ihop till färdiga paket. Idag blev det alltså 40 nya paket, men då var träffen innan inställd, så det hade gått fyra veckor sedan vi sågs.

Vilka är era favoritmodeller?

Hjälmmössan, tröjan i rätstickning som görs i ett stycke, filtar i alla modeller (både virkade och stickade av restgarn och filtar sydda av fleece). Bläckfisken som virkas är också bra att göra av restgarner.

Har ni något tips till andra som vill bjuda till startpaketsträffar?

Ta garn och stickor och börja! För den som ska organisera kan vi också säga att vi började med att kontakta en annan församling i närheten där de redan höll på med startpaket. Där fick vi tips och råd. Genom dem fick vi också kontakten med Brödet och Fiskarna som vi sedan kontaktade.

Vad har ni för planer nu under resten av våren?

Köra på för fullt! Det är så roligt.

***
Här var intervjun slut, men Sylvia antecknade lite mer som sas runt borden:

Att göra startpaket är ett bra sätt att använda restgarn och tyger på och veta att det kommer till nytta.

Gamla påslakan och lakan är bra att använda till blöjor. Vi får hämta säckar med utsorterade frottéhanddukar, badlakan och lakan från en tvätt i närheten. De tvättar åt hotell, och där sorteras allt som har någon liten skavank ut och vi kan hämta gratis. Där kan vi plocka ut fina grejer för vårt ändamål.

Ett tips är också att kolla det där med barnloppisar. Där blir mycket över och det slängs. Då får vi hämta och ta det vi tycker att vi kan använda i startpaketen. Vi får många fina bodies, tröjor och byxor på det sättet och det känns ju bättre för dem som annars skulle ha slängt dem också.

Vi annonserar i det lokala bladet och på hemsidan, och så skriver vi texter och ber att tidningen ska ta in (så som den i dt.se inte särskilt märkvärdigt, men det märks).
Gruppen vill också lyfta fram att det ju också handlar om en social gemenskap.

Och så fikar vi , säger de med ett leende, men till det måste vi ha en hjälpreda i köket för annars hinner vi inte, så där har Bibbi gått in ideellt och fixar det.

De säger också att en viktig del är att vi hjälps åt. Var och en gör det den kan. Den ena gör det ena och den andra gör det andra, och tillsammans får vi ihop hela paket. Det är oftast inte en person som gör alla delar till paketet.