Mer om bläckfiskar

Erika i Lund hörde av sig och berättade mer om hur det kommer sig att det virkas bläckfiskar till för tidigt födda barn. Hon hälsar att alla är välkomna att vara med och hjälpa till!

***

Vera och Tycho. Foto: Erika Drewke
Vega och Tycho. Foto: Erika Drewke

Jag hörde först om den danska insamlingen när Viola la upp en länk till den danska ”sprutte-indsamlingen” på Online Virkcafé på Facebook. Hon var intresserad av det, men kände ingen som jobbade lägligt. Jag har en mamma som jobbar på neonatalavdelningen på Lunds Universitets Sjukhus, så jag frågade henne om de skulle vilja ta emot bläckfiskar om vi lyckades samla in några. Så den första februari frågade jag Josefine om jag fick översätta hennes mönster och starta här i Sverige med hennes mönster.

Den första februari startade jag och Viola ”Små Bläckfiskar” som grupp på Facebook, la upp mönstret och hoppades att någon skulle vara intresserad. Och så växte det. I nuläget har gruppen 166 medlemmar.

För två–tre veckor sedan fick jag ett meddelande från Jeanette som undrade om vi ville samarbeta med hennes blogg Babydjungeln, och det försöker vi göra nu.

Bläckfiskar redo för leverans. Foto: Erika Drewke
Bläckfiskar redo för leverans. Foto: Erika Drewke

I veckan ska jag lämna iväg mitt första lass med bläckfiskar — jag har 25 (och dessutom 21 syskondjur) som är tvättade och paketerade.

Här kan man läsa om hur den danska insamlingen började.

Den första bläckfisken som gjordes till den svenska insamlingen fick namnet Alice. Vega och Tycho är gjorda enligt olika mönster, Vega enligt Violas och mitt och Tycho enligt Jeanettes.

Om ni har några frågor så hör av er!

Erika (drewke.erika[at]gmail.com)

3 reaktioner på ”Mer om bläckfiskar”

  1. Hej!
    Jag tänkte börja virka bläckfiskar,. Kan du ge ett bra tips på garn man kan använda. Jag läste att det ska vara bomullsgarn som inte luddar. Kan du rek. något garn. (Bianca är det för tunt)
    //Anne-Lie

  2. Hej Anne-Lie!
    Jag har själv inte använt Bianca till dessa men till andra projekt. Jag tycker inte att det luddar speciellt mycket, men det är nog lite tunt. Du kan testa att virka med dubbelt garn så går det bättre. Alla mina är virkade i dubbelt garn och då stämmer storleken bra, det enda är att du måste mäta när du gör luftmaskekedjan till armarna. Den får inte vara längre än 22 cm.
    Jag har använt Safari, Cotton Light, Cotton 8/4 och ett okänt bambugarn till mina och de blev bra. Virknål 3-3,5 tycker jag ger bra storlek.
    /Erika

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.