Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mat som odlas i Kenya exporteras — och slängs

Danska organisationen Stop Spild af Mad fortsätter att förse mig med intressanta perspektiv på matsvinnet i världen.

Nu i helgen fick jag veta att ungefär hälften av all mat som odlas i Kenya går på export.

Hälften av allt från ett land där undernäring är ett av de stora hälsoproblemen bland småbarn.

Det är inte svårt att förstå att export kan vara en bra inkomst för dem som äger marken, oavsett om det är små eller stora markägare.

Men vad händer sedan?

Jo, på grund av olika skönhetsfel (fläckar och former som inte påverkar matens kvalitet) slängs ungefär en tredjedel av detta någonstans på vägen till konsumenter i andra länder.

Hur kan det bli så konstigt?

Detta är en av de konstigheter som FN-kampanjen Think. Eat. Save. ska försöka komma tillrätta med. Här är en kort nyhetssändning från några olika ”matställen” i Kenya: