Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hälsningar från Dadeldhura

Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till att patienter hittar till sjukhuset i Dadeldhura. Bild lånad från sjukhusets webplats.

Hurra, det har kommit fler bilder från Sticka och skicka-utdelningen i Dadeldhura i Nepal!

Dadeldhura-sjukhuset är ett missionssjukhus som Erikshjälpen och Skandinaviska Läkarbanken har börjat samarbeta med ganska nyligen.

Dadeldhura ligger i ”the far West” i Nepal, står det på sjukhusets webplats, och jag har också hört platsen beskrivas som ”mellanbergen” — alltså ganska högt, men högre belägna byar finns också. Vägen till samhället byggdes så sent som på 1990-talet, men sjukhuset byggdes innan dess, och allt byggmaterial fraktades alltså helt utan hjälp av lastbilar och andra motorfordon den sista vägen upp.

Sjukhuset har 45 bäddar, och många av dem som hamnar där har varit med om fallolyckor — dels är det många som ramlar på bergssluttningarna, och dels är det många som skadar sig när de ramlar ner från träd. Vattenhämtning sker ofta en bra bit nedanför byarna, och barnen skickas ut (och upp i träden) för att samla djurfoder och bränsle. Därför behöver sjukhuset mest av allt hjälp av skandinaviska ortopeder! Men med 1400 förlossningar om året, varav ungefär 250 kejsarsnitt, är Dadeldhura också ett förhållandevis stort förlossningssjukhus.

Sarawati och hennes dotter får besök av doktor Maria.

Maria Cederlund som är underläkare i Falun har åkt dit som trainee tillsammans med Birger Bylander, och igår lyckades hon koppla upp sin dator igen. Hon berättar:

Vårt internet här är som solen i november, sällsynt, och när det väl dyker upp försvinner det snart igen. Nu försöker jag i alla fall skicka över några fler bilder. 

Namn på barnen har jag inte — traditionen här är att bestämma det efter ett par veckor. 

Det här är mamma Sarawati som vi gjorde ett kejsarsnitt på dagen innan bilden är tagen. Det blev en liten flicka. Mamma Sarawati var ganska trött och slut här, så någon längre konversation blev det inte.

Sundara med sin lille son, nu varm och glad igen.

Det här är mamma Sundara som alldeles precis har fött en liten pojke, sitt första barn. Jag träffade Sundara medan hon fortfarande var kvar i förlossningsrummet, det är där bilden är tagen.  När Sundara kom till sjukhuset var halva huvudet ute, flera dagars ihärdigt regnväder hade gjort det svårt att ta sig till sjukhuset i tid. Pojken var tagen när han föddes men hämtade sig ganska snart. Läkaren som var med vid förlossningen kom till mig direkt efteråt och ville få lite kläder till gossen för att hålla honom varm.  (Kan även tillägga att mamma Sundara stod upp på britsen och balanserade för att sätta på sig sina trosor när jag kom in i rummet — nyförlösta kvinnor här har lite andra vanor än vi där hemma…)

 

Tre generationer och en gäst från Sverige.

Det här är mamma Lalita och hennes nyfödda son. Lalita är tacksam över att få kläder till sitt barn. Med på bilden är också Lalitas svärmor — här i Nepal är de ofta med och har mycket att säga till om.

Tusen tack för rapporten, Maria, och för att du orkade ta med dig en extra resväska på din långa resa! Och välkommen tillbaka till Sverige snart! Den 5 april reser ytterligare en Skandinaviska Läkarbanken-duo till Dadeldhura för sex veckors intensivt arbete.