När jag bodde i Kalmar hade jag en hel del med Kalmar Stadsmission att göra, och det är alltid så roligt att se vad som händer i deras ateljé.
Där arbetar dels ganska många som behöver arbetsträning eller språkträning, dels volontärer.

Under en stor del av den tid när jag bodde i Kalmar var det pandemirestriktioner, och om man skulle gå till Kalmar Stadsmissions butik var man tvungen att stå i kö med avstånd och blev insläppt när någon annan lämnade butiken, så jag var inte där så jättemånga gånger. Men när jag skulle göra ett reportage fick jag komma på besök en dag när det bara var medarbetare där, inga kunder, och då hann jag se ganska mycket.
På ett ställe i butiken var det skyltat med kläder, kassar och lite annat som var sytt i ateljén, och allt var sytt av skänkta material. Just då var det mest barnkläder. Otroligt fina!

Nu har en av ateljéns volontärer tagit vara på en massa småbitar och sytt en hel liten kollektion med dockkläder. De är inte ett fast inslag i sortimentet men brukar säljas snabbt när de dyker upp i butiken.

En fråga som har dykt upp här på bloggen ibland är ju vad man kan tillverka när det behövs inte bara kläder att skicka till biståndsorganisationer som ber om dem utan också pengar, till exempel till frakt eller till insatser hos mottagarna. Eftersom textilhandarbete ofta värderas så lågt är det svårt att komma på vad man skulle kunna göra för att få mer än materialkostnaden och kanske till och med en vettig timpeng för arbetsinsatsen. Klänningen Ulla är ett av mina försök att lösa det. Men dockkläder kan nog vara ännu bättre!

Den som någon gång har köpt dockkläder i leksaksaffär vet att de kan kosta minst lika mycket som kläder till levande spädbarn.
En stor fråga blir förstås vilka dockor kläderna ska passa — och jag har hört att Barbie-kläder är väldigt populära, men den här nya kollektionen från Kalmar Stadsmission ser ut att kunna vara till en docka med Skrållan-proportioner, eller hur? Storleken är ju svår att bedöma med bara de här bilderna som ledtråd.

Till och med gamla jeans kan komma till användning, bara de är tillräckligt mjuka!
Mönster? Det kan man hitta i flera böcker som finns på många bibliotek! En del av dem är från 1980-talet eller ännu tidigare, men dockkläder är ju inte så modekänsliga, och tygval och detaljer kan ju göra mycket.
Så fina dockkläder, inspirerar till att använda små stuvbitar.
Tänker också att plaggen kanske kan användas till prematurbarn som verkligen är i behov av små storlekar.
Tack Anna för inspirerande reportage!
Hälsningar Gerd