Festklänning till Barbie

Ibland kan man få en rolig överraskning en alldeles vanlig dag!

Johannaskickade den här bilden till mig. Och så skickade hon beskrivningen också. Och så sa hon ja när jag frågade om jag skulle publicera den här på bloggen!

I hjälpstickningsvärlden är det många som går i second hand-butiker och räddar allt möjligt — fina påslakan att sy av, fina barnkläder att komplettera babypaket med, hela och halva garnnystan … En del räddar också dockor, tvättar och friserar dem och gör kläder åt dem för att kunna ge dem till insamlingar. ’

Så även om man inte har någon som leker med Barbie i närheten kan man absolut ge sig hän och sticka Jennys fina festklänning!

(Tips: har du sådan tur att du hittar en Lammily-docka på second hand, eller känner du någon som leker med en, vänta på Jennys andra modell som inte har så många intagningar i midjan! Den kan också vara enklare att ta på och av för små Barbie-vänner.)

Stickad långklänning till Barbie
Garn: Freja
Stickor: 3,5 mm eftersom jag stickar löst

Jag har haft en docka att mäta på under tiden. Fick ändå midjan i smalaste laget.

Lägg upp 16 m. Sticka fram och tillbaka.
Varv 1: Sticka 2 rm, 1am, 2 rm, 1 am, 4 rm, 1 am, 2 rm, 1 am, 2 rm. Markera de aviga maskorna. De ska stickas aviga några varv framåt, och du ökar på båda sidor om dem.
Varv 2: *Sticka rm fram till den markerade maskan, öka 1 m, 1 rm, öka 1 m.* Upprepa totalt 3 ggr och sticka sedan rm till slutet av varvet.
Varv 3: Rm fram till den markerade maskan som stickas avig — upprepa varvet ut
Varv 4: Som varv 2.
Varv 5: Som varv 3.
Sticka på samma sätt i ca 10 varv totalt. På klänningen på bilden har jag börjat sticka runt lite tidigare än i beskrivningen, ca varv 9 — lite mindre urringning, lite mindre ärmhål.

Varv 11: Rm fram till markerad maska. Maska av mellan markör 1 och 2. Rm fram till markerad maska. Maska av mellan markör 3 och 4.

Nu börjar du sticka runt. Jag har använt rundsticka med magic loop.

Varv 12: Ta loss de yttersta tre maskorna från vardera kanten och sätt tillbaka dem på vänster sticka omlott, varannan från vänster sida och varannan från höger. Sticka dem tillsammans två och två. Sätt en markör i sidan när du stickar ihop ärmhålen.

Minska i vardera sidan 1 eller 2 gånger för att markera midjan lite. Inte för mycket så att den blir för svår att få på. Sticka räta maskor fram till en maska före markör. Sticka ihop två maskor. 2 rm. Sticka ihop 2 m. Upprepa ev 1 gång.

Sticka rm runt till du tycker att toppen på klänningen är lagom lång. Sedan börjar du öka. Nu börjar du varvet i ena sidan .

Vid midjans slut började jag öka på vartannat varv i några varv. När jag hade kommit förbi stussen ökade jag på vart fjärde varv nästan ända till slutet.

Ökningar: Rm fram till en maska före markör. Öka 1 m. Sticka 2 rm. Öka 1 m. Upprepa varvet ut.

När stussen är klar stickar jag hål var fjärde varv såhär: *Sticka 2 rm ihop, 1 omslag. Sticka 2 rm*, upprepa varvet runt.

Förskjut hålen på nästa hålvarv så här. *Sticka 2 rm, sticka 2 rm ihop, 1 omslag*, upprepa varvet runt.

Öka och sticka hålvarv tills du är nästan nere vid Barbies fötter.

De sista två hålvarven stickade jag utan ökningar.

Sticka 3 varv rm och 1 varv am. Sticka 2–3 varv rm.

På sista varvet minskade jag lite genom att *sticka 8 rm, sticka ihop 2 m*, upprepa varvet ut.

Sticka 4 varv mosstickning.

Maska av. Fäst dina två trådar.

***

Ja, för det här är en klänning som är inspirerad av Två trådändars-modellerna! Tack Johanna!