Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Radikal

Av Posted on Inga taggar 0

Ett litet tips till dig som går promenader med en berättelse i öronen, eller stickar till en, eller (som jag) har ganska många långtråkiga praktiska saker att göra den närmaste tiden:

BBC:s radioteateruppsättning av Louisa May Alcotts Little Women (Unga kvinnor heter den ju på svenska), inspelad 2017, går att lyssna på från Sverige de närmaste veckorna!

Här är första avsnittet av två på drygt en timme vardera.

Det blir förstås väldigt kort när en hel bok (eller egentligen två) ska bli bara två timmars teater. Och kanske är den här berättelsen inte heller den som är allra bäst lämpad för det. Rhiannon Tise som har skrivit manus har löst det genom att använda alla systrar och Laurie som berättarröster också, och först tyckte jag att det var förvirrande, men det fungerar nog ganska bra.

Man kan ju vara lite olika med upplevelser, men jag vill nästan alltid läsa om upphovspersonerna när jag har läst en bok, hört musik eller sett en film som jag tycker om. Och BBC är så bra på det viset!

Faktum är att jag har läst ganska mycket om den här författaren tidigare — jag blev både förtjust och mycket provocerad när jag läste Unga kvinnor första gången någon gång i mellanstadiet och läste på lite senare, och när Greta Gerwigs nya filmatisering kom förra julen skrevs det massor av nya artiklar — men det här radioprogrammet innehåller både intressanta reflektioner och en del biografimaterial som jag inte mindes sedan tidigare. Louisa May Alcott åstadkom så mycket, både genom sin supersuccé (som hon skrev så motvilligt) och i andra sammanhang. Och hon ville nog ännu mer. Många av de tankar som hon bygger in i Unga kvinnor är riktigt radikala saker. Lyssna! En varm rekommendation!