Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mis och Annas hemblandade te

Av Posted on Inga taggar 0

Nu har min kusin Mi och jag fått så många fina meddelanden från vänner som har fått våra teer med posten. En skrev att han har blivit lite beroende! Så vi delar med oss av hemligheten — ett väldigt, väldigt enkelt recept.

Vad ni gör, så glöm inte att ta några bilder under tiden, om så bara för att ha som minne. Det här är nämligen ett pyssel som är vackert ända från början!

Först ska jag berätta att Änglamarks Ceylon-te är det som jag helst skulle vilja använda hela tiden. Men jag har ingen Coop-butik i närheten, så ibland använder vi istället …

… det här Ceylon-teet, som är det enda svarta te utan smaksättning som finns på ICA där jag bor. Visst är det en exotisk förpackning?

Men den är gjord för export till Sverige, tro det eller ej!

Vi har också använt Kobbs ekologiska English Breakfast-te.

Grönt löste utan smaksättning har jag inte hittat i matbutiken, så det har jag köpt i en tebutik. I de första två fanns det en sort vars namn jag har glömt, och i den som jag har närmast till nu är det en sorts Gunpowder som finns. Grönt te kan verkligen se väldigt olika ut.

I teaffären har vi också bett att få köpa tomma lösviktspåsar, och vi har betalat tre kronor styck för dem. Egentligen vill jag göra egna, men vad kan man använda till innerskiktet?

Till att börja med köpte jag alla ingredienser i ett par olika teaffärer, men för några veckor sedan kom jag på att vi skulle fråga i en hälsokostaffär. Det var en mycket bra idé! Där fanns det ringblomma, kamomill och hallonblad från tyska Sonnentor. Ringblommorna är hela blommor, inte kronblad som i påsen jag fick med mig från teaffären. Om man vill kan man ju trycka sönder dem lite eller smula dem med mycket rena och torra fingrar innan man rör ner dem. Hallonbladen är ganska grovt delade, så man skulle kunna klippa dem i mindre bitar med en sax i en separat bunke (ungefär som när man klipper kryddor i ett glas).

Här är vår aprilblandning (ursäkta att receptet kommer lite sent).
Måtten behöver inte vara så exakta, men ungefär såhär gjorde vi den:

4 dl svart te utan smaksättning
2 dl grönt te utan smaksättning
½ dl kamomillknoppar
½ dl rosenblad
1 dl hallonblad
1 dl ringblomma

Hur man gör? Man rör helt enkelt ihop alltihop.

Om jag hade haft en hushållsvåg när vi gjorde det här skulle jag nog ha vägt ingredienserna för att kunna skriva recept och sedan vägt varje påse så att den innehöll ett hekto. Nu blev det lite mer ungefärligt istället, och vi fyllde påsarna.

Vi har återanvänt alla påsar vi har kunnat — det kan man ju göra om mottagarna tycker om och förstår tanken med det.

Sisådärja! Jag kan verkligen rekommendera te som ett okomplicerat och roligt tillsammansprojekt. Och gissa om jag har bett lite olika vänner att plocka björklöv, svartvinbärsblad, hallonblad, mynta och annat åt mig i år!