Unga afghaner i Svenska kyrkan i Paris

Studieverkstad i Svenska kyrkan i Paris. Bild lånad från församlingens webbplats

Gott nytt kyrkoår, alla bloggläsare!

I Svenska kyrkan i Paris har min fantastiska väninna Sofia Falk (som jag känner från mina besök hos Brämhults syförening) arbetat nu under hösten, och därför har jag sett och läst mer om vad som händer där än vad jag skulle ha gjort annars.

Såhär skriver församlingen på sin webbplats:

Kyrkan har blivit en mötesplats för många unga afghanska ensamkommande som tidigare bott i Sverige.
Här i kyrkan kan vi erbjuda stöd, samtal, lugn och ro, fika och en smörgås, språkcafé (för att lära sig franska) och gemenskap.
Just nu kommer det många flyktingar och många frågor varje dag. Vi försöker svara på mejl ang flyktingfrågor så fort vi kan, men ber om tålamod. Ibland kan det ta några dagar innan vi hinner hantera just ditt mejl.
Vi har inte möjlighet att svara på specifika frågor om asylrätt i Frankrike, den kompetensen har vi inte dessvärre.
Vill du stötta församlingens flyktingarbete? Vi vill kunna fortsätta erbjuda te, en smörgås, hygienprodukter och läkemedel till de afghanska ensamkommande som tidigare bott i Sverige, och som nu söker sig till vår gemenskap. Ett läkarbesök kostar 25 €, fikainköp för en vecka kostar 100 €, ett kit med duschtvål, tandkräm och rakhyvel kostar 5 €.  Vill du stötta vårt arbete kan du swisha till 1231335058, skicka en check utställd på Eglise Suédoise, eller lämna din gåva på plats. Tack på förhand!

(Annas tips: det finns också ett bankgironummer, 5769-6692, och mer information om att ge en julgåva här!)

Här är ett SVT-reportage som man kan både se och läsa — och sprida så att fler får veta.

Om du funderar på julklappar: fundera på att ge pengar till Svenska kyrkan i Paris (och ett fint gåvokort eller något annat symboliskt till familj och vänner som redan har det mesta här i Sverige)!

***

Och när jag hade publicerat det här inlägget skrev Sofia såhär:

Vi har precis haft julbasar. Så många av killarna har denna gång hjälpt oss och varit volontärer tillsammans med gamla kyrktanter, au pairer, körsångare, äkta makar med flera. Allt ifrån att hjälpt till med montering av hyllor till att grädda våfflor, sälja korv, diska och tejpa kartonger. Vet inte vad vi skulle ha gjort utan dem!! Roligt att man kan jobba sida vid sida!