T-shirts blir skjortor till nyfödda

Nu gör jag en radikal återbruksaktion och återbrukar ett gammalt blogginlägg som Linda skrev för längesedan! För att det är så fint och inspirerande, och för att T-shirts finns precis överallt!

Har du inga, så fråga på närmaste second hand om de vill lägga undan sådana som de inte tror sig om att sälja. Kanske får du dem gratis, kanske kan du betala lite grann, kilopris till exempel.

Eller fråga arbetskamrater eller grannar.

Såhär var det (Linda berättar):

Varje år kommer ett gäng blivande åttondeklassare till Umeå universitet för att delta i Forskarlägerskolan. Delar av veckan är de på universitetets olika institutioner där de löser problem. Det är där jag har hjälp till de senaste två åren, och båda gångerna har jag fått en cool t-shirt att ha på mig. Eftersom jag väldigt sällan bär t-shirt i vanliga fall har de blivit liggande.

Hon hade kunnat skicka de nästan-alldeles-nya-tröjorna direkt till Loki när någon åkte, men det här var före Lindas Loki-tid. Vi höll på med en av de första Sticka & skicka-insamlingarna och pratade mycket om startpaket för nyfödda.

Linda hade börjat sy omlottskjortor i nyföddstorlek, mest i vävda tyger.

Och så kom hon att tänka på att …

… den gulliga gubben skulle kunna fungera i det sammanhanget också.

Hon skrev:

Men nu får de istället värma bebisar i Gambia, för t-shirtarna har blivit en omlottskjorta, en Gambia-skjorta och matchande mössor. Jag kunde inte låta bli att använda Forskarlägrets tryck som jag tycker är jättesnyggt och samtidigt sprida vidare en del av mig själv, i form av mitt forskande och staden jag kommer ifrån — Umeå.

Tänk om mottagarna växer upp och blir forskare! Vore inte det fantastiskt?

Det här var 2012, så de kan ha börjat experimentera och forska i förskolan vid det här laget, och kanske är det ett småsyskon eller ett grannbarn eller en liten kusin som använder skjortorna nu …

Tips till dig som vill prova att sy om T-shirts för första gången:

1. Sätt i en jerseynål i symaskinen. Vanliga symaskinsnålar trasar sönder jerseytyget, och sömmarna blir en rad av små hål. Jerseynålen har en rund spets och glider mellan jerseytygets maskor.

2. Om tyget bubblar sig: lätta på pressarfotstrycket och undvik att dra i tyget medan du syr.

3. Öva på att använda kantband. Det går att klippa kantband av själva T-shirten som du syr om, och det går att köpa kantband. Eftersom T-shirttyg oftast inte är särskilt elastiskt går det att kanta med vanlig snedremsa också.

4. Utnyttja T-shirtens fållar och eventuella muddar så mycket du kan. Lägg ut mönsterdelarna på flera sätt innan du bestämmer hur du ska klippa!