Konsten att inte slänga en skjorta (del 2)

Det finns så många möjligheter att ta vara på en skjorta — men eftersom vi måste börja någonstans så börjar vi med hur en vanlig herrskjorta som till exempel har fått någon fläck eller en inte helt fräsch krage kan bli två kortärmade barnskjortor.

Ulla har gjort dem till två pojkskjortor, och den som vill kan förstås göra en eller båda lite annorlunda med till exempel rundade kragsnibbar, rak nederkant eller kanske lite puff på ärmarna.

Använd ett basmönster till barnskjortor i två storlekar — det finns sådana i många ”sy till barn”-böcker som brukar gå att låna eller beställa på biblioteken. Här har Ulla lyckats pussla ihop till en i storlek 62 centilong och en i storlek 86 centilong.

Här kommer ett ”styckningsschema” som gör det hyfsat tydligt var alla mönsterbitar passar in:

Framstyckena är mitt fram på grund av knäppningen.

På det här viset kan man alltså utnyttja knappkanterna fram till två små skjortor.

(Om man tycker att knapparna hamnar för glest kan man göra något åt det. Det enklaste är att sätta knappar och sy nya knapphål mellan de befintliga. Att knapphålen blir lite olika kommer ju inte att synas så mycket, och man kan sprätta bort originalknapparna och sätta dit så många likadana som man vill. En annan lösning är att lägga framstyckena uppochner så att det går byta plats på knappradskant och knapphålskant och sy helt nya knapphål. Men Ulla behåller oftast den knapprad och knapphålsrad som finns.)

Bakstyckena behöver inte nödvändigtvis ”centreras” på samma sätt — dem ser man ju inte här på skissen. Till den stora skjortan har Ulla utnyttjat en bit av vuxenskjortans ok. Vid sidan om den fick hon ut de snedremsor som hon behövde till kragsömmens insida.

Den lilla skjortans ärmar har Ulla klippt ut längst ner på framstyckena. Den stora skjortans ärmar tog hon överst på originalskjortans ärmar.

Nederdelen av originalskortans ärmar kan man använda till ett par små byxor.

”Att använda manschetterna som mudd är en rolig idé som man ser ibland, och det är klart att det går, men jag tycker att det blir lite för stelt”, säger Ulla.

Hon gör hellre ett par shorts. Behövs det skarvar hon för att grendelarna ska bli tillräckligt djupa — de sömmarna syns ändå inte särskilt mycket. Och den som gärna syr så kallade muddbyxor sätter förstås mudd i midjan. På det viset kan byxorna också bli ett par storlekar större eller en bit längre än om man viker ner en bit upptill och syr resårkanal.

Sicksacka delarna? Ulla syr inte runt varje del med sicksack innan hon börjar sy ihop. Däremot sicksackar hon ofta efter att hon har sytt en raksöm.

Observera: styckningsschemat är inte något klippschema! Innan du börjar klippa, så klipp isär originalskjortan nära alla sömmar (utom oksömmen) så att du får platta bitar att arbeta med. Sprätta bort bröstficka om det finns. Pressa alla bitar.

Knäpp ihop framstyckena och pressa knappkanten.

Sedan är det dags att nåla och klippa!

Kom ihåg att du redan har knappkanten på båda skjortorna vikt och sydd. Det innebär en liten justering för ett mönster som är tänkt för vanligt tyg.

Vill du ha flickknäppning på en skjorta eller på båda vänder du framstyckenas mönsterdelar uppochner innan du nålar fast dem. Kontrollera huruvida det innebär att du måste vända på fler mönsterdelar — det beror på hur tyget i originalskjortan är mönstrat. Oftast är framstyckena allt som behöver vändas!

Kom också ihåg att hålla isär de båda skjortornas delar — det är mycket irriterande när man har råkat blanda ihop dem …

När du har alla bitar, se till att markera ”mitt på axeln” med ett pyttelitet jack i kanten på kragdelarna och på ärmarna.

Den allra första sömmen är den ena axelsömmen. Den andra är den andra. Har du utnyttjat originalskjortans dubbla ok syr du två sömmar per axel. Har du inte det kan du göra en stickning ändå — det ser proffsigt och arbetat ut. Den lilla skjortan har inte dubbelt ok, så den får en stickning.

Sy kragen räta mot räta — kortsida, långa långsidan, kortsida. Vänd den ut och in, pressa och sy en stickning om du vill.

Sedan är det dags att nåla den mot skjortans halsringning. Ta med snedremsan direkt, så slipper du en extrasöm. Nåla först jacken mot axelsömmarna och sedan resten. Sy sömmen.

Pressa. Vik ner snedremsan, vik in kanten, nåla noga och sy fast den så att den täcker sömmen. Syr du den sömmen på maskin kan du sy den ända ut på knappkanten som en stickning.

Nu är det dags för första ärmen. Lägg mitt-på-axeln-jacket mot axelsömmen och nåla ut åt sidorna.

”Det är ofta bra att sy ett par rynktrådar på ärmkullen först, även om det inte ska vara puffärm — då går det lättare”, säger Ulla.

När du har sytt, pressa och sy gärna en stickning så att sömsmånen ligger mot skjortans fram- och bakstycken, inte ut mot ärmen.

Båda ärmarna på plats? Dags för den söm som går från ärmens kant och nerför skjortans sida. Och samma på andra sidan

Pressa igen och sy sedan ärmfållarna och fållen i skjortans nederkant. Ulla viker två gånger och arbetar intensivt med strykjärnet.

En skjorta klar, och en kvar!

En i storlek 62 centilong och en i storlek 86 centilong blev det den här gången.

Tusen tack, Ulla!

***

Du som blir inspirerad av Ullas skjortor och gör något eget — identiskt, liknande eller helt annorlunda — får väldigt gärna höra av dig! Bilder blir vi extra glada för, både Ulla och jag!