I Broby stickas det för fred

Minns ni att jag berättade om en stickgrupp i Broby i norra Skåne några gånger förra vintern? En grupp där nyanlända kvinnor fick utlopp för en del av sin kreativitet och förbrukade massor av garn genom att sticka barnkläder i egen design? Här, här och här kan man läsa om det.

En av gruppens svenska medlemmar, Gerd Persson, berättar om vad den gör nu. Kulturhuset i Broby ska kläs i halsduk — det var det jag hörde om först — men det händer mycket annat också. Gruppens namn är inspirerat dels av Cirkus Cirkörs föreställning för ett tag sedan, dels av det sticksätt där man använder rundstickor med mjuka vajrar för att sticka runt, men egentligen kan ju vi som hjälpstickar kalla varje maska en magisk ögla. Tack för allt som du delar med dig av, Gerd! Och tack för alla bilder som du skickade!

***

Gerd presenterar sig såhär:

Vem är jag?
Gerd Persson, Broby, 74 år.

Make Ingvar (vi har varit gifta i 52 år), 4 söner och 7 barnbarn.
Stickaktivist. Pensionerad distriktsbarnmorska. Utesovare. Pilgrimsvandrare. Trädgårdsälskare.


Det bästa med stickning:
  Jag håller mig vaken, road och skärpt när jag stickar!

***

Hej Gerd! Hur kommer det sig att ni stickar en sådan jättelång halsduk i Broby?

Magic loop – Sticka för fred började med att sticka en 17 meter lång halsduk som vi skickade till Spanien. Vi deltog i ett projekt som gick ut på att uppmärksamma sexuellt våld mot kvinnor. Nu har de från olika länder fått in över 2 900 meter halsduk, och projektet fortsätter ännu.

Vi i Broby har fått erbjudandet att ta emot de långa halsdukarna och visa dem för allmänheten här i Sverige. Vi har inte kunnat finna någon möjlighet att genomföra det, och därför skickar vi nu ”bollen” vidare i vårt land från norr till söder. Vem kan ta emot och göra ett projekt av denna långa spanska halsduk?

Kultur- och fritidschefen  i Broby blev inspirerad av vårt arbete med den halsduken och frågade om vi ville sticka en egen halsduk att knyta runt Kulturhuset i Broby. Vi blev glada över det uppdraget, och det nya projektet har pågått sedan i höstas. Halsdukarna är 30 centimeter breda och 110 centimeter långa. Vi stickar både i när vi ses och hemma. Välkommen du också att sticka och skicka en bit till oss!

Vilka är ni som stickar?

Vi kallar oss Magic loop – Sticka för fred och är en öppen grupp med 20–25 glada göingebor som älskar gemenskapen, skratten och det kreativa skapandet. Vi träffas regelbundet.

Var ska ni visa den?

Halsduken kommer att finnas för beskådande under 14 dagar från den 10 juni på och i Kulturhuset Vita Skolan i Broby på Världsstickardagen. Vi firar den för femte året i Broby med gemensam stickning utanför Kulturhuset — om det regnar kan vi vara inomhus. Välkommen att prova på, titta eller kanske hjälpa till med att sy ihop de sista halsdukarna!

Vad ska det bli av den sedan?

Efteråt planerar vi att sy ihop tre halsdukar i bredd så att det blir en babyfilt som vi ger vidare till behövande. Varje filt är märkt med ett textilband där det står ”Sticka för fred”.

Här får Fader Gunnar-statyn i Osby mössa och halsduk.

Ni arbetar med gerillastickning också, har jag läst — var och hur?

Vi har flera syften med vår gerillastickning. Allt är märkt med budskapet ”Sticka för fred” på textilremsa. Vi vill dekorera utemiljön — tillfälligt — och vi stickar användbara plagg.

De första plaggen hängde vi upp i Stockholm. Det var babysockor som vi hängde på Jannike och barnvagnen på Katarina Bangata.  Nästa gång fick Fader Gunnar Rosendal i Osby mössa och halsduk.

Spelmännen-statyn blir också lite varmare.

Vad är tanken med de mössorna och halsdukarna?

På varje plagg hänger vi på en lapp som fladdrar för vinden med texten ”Jag är stickad i Broby av en grupp glada hantverkare från Sticka för Fred. Jag kan värma dig om du behöver mig”.

Vad betyder det för dig att vara med i en grupp som arbetar med gemensamma projekt som de här båda?

Det betyder kamratskap och gemensamhet. Vi inspirerar varandra till fantasi och nytänkande.

Innetofflor från stickcaféet med asylsökande. Den här bilden skickade Maggan för ett år sedan, och nu dyker den upp igen!

Hur startade ni?

För fem år sedan kontaktade en kompis och jag en flyktingförläggning i kommunen. Vi fick vara i ett gemensamt utrymme, och där kunde vi sticka med både män och kvinnor. Vi hade med oss garn, stickor och virknålar. Nål och tråd var extra eftertraktat.
Vi både stickade och lagade kläder, och det var mycket glädje.

Vi har fortsatt med stickning tillsammans med asylsökande kvinnor som kom till en kurslokal. Garnet var mycket eftertraktat, och de var så glada att komma och få garn och sitta ner. Det var lite svårt för oss — man kunde inte vara rättvis med hur mycket garn man delade ut. En kvinna gjorde så fina innesockor. Hon bor i Norrland nu, och vi har fortfarande kontakt med henne och hennes make som är brodös.

Vi har också deltagit i Cirkus Cirkörs utställning Knitting Peace på Armémuseum Stockholm.

Halsduksmätning inomhus.

Varför heter ni Magic loop — Sticka för fred?

Vi har fått namnet av att många av oss använder sticktekniken magic loop –– en lång rundsticka, 110–120 centimeter, och man greppar om arbetet både fram och bak och har öglor i sidorna. Det ger en känsla av att sticka med två stickor. Jag har själv lärt mig tekniken genom Youtube-klipp. Det är lite speciellt, och man stickar lätt två vantar, sockor eller ärmar samtidigt. Nacke och axlar får ett avslappat läge och man kan sticka utan att man blir trött i nacke, armar och händer. Det ger en stor vila i stickningen. Man kan till och med sticka i fåtöljen. Det finns en fyrkantig sticka som är särskilt bra ifall man har ont i fingrarna.

Sticka för fred fick jag inspiration till när jag såg föreställningen Knitting Peace med Cirkus Cirkör för fem år sedan. Föreställningen består av balanskonst och många trådar, allt i vitt. I foajén fanns en massa stickade arbeten av kvinnor från stickgrupper och privat. Då kom uttrycket Knitting Peace så starkt för mig, och översättningen Sticka för fred blev given.

Ledaren för Cirkus Cirkör hade själv blivit drabbad av budskapet då hon besökte FN huset i New York och det satt stickande kvinnor utanför den stora byggnaden.

Det blev som en inspiration, och jag kände vilken stor kraft det är att sticka och tänka på fred.

Har du några tips till andra som funderar på att starta något liknande?

Inget att vänta på — sätt igång några stycken på en lämplig plats. Var uthålliga och hitta på något som gläder dig själv och kompisarna.

***

Bilderna har Helena Hörström, Barbro Jägervall och Gerd själv tagit.

Vill du komma i kontakt med Gerd? Skriv i kommentarfältet, så ordnar jag det.

Vill du läsa mer? Norra Skåne har varit på besök hos gruppen, och Kristianstadsbladet också.