Diskfisken

Full med garn.

Det är så roligt att bli påmind om idéer!

När vi gjorde Kärlek, nål och tråd hade jag hört talas om tawashi, stickade eller virkade figurer som ersätter skrubbsvamp eller diskborste i många japanska kök och som en del europeiska garnvänner också tillverkade just då.

Jag bad min mamma att hitta på en egen tawashi, och inom ett par dagar kom diskfisken i ett kuvert med posten. Jag fotograferade honom, och han hamnade i boken, och sedan dess har han hängt så vackert på en krok i mitt kök (jag har inte kommit mig för med att använda honom, han är ju så fin), och tawashi-trenden blev det kanske inte så mycket av. Fast jag plockade med beskrivningen i Restvärme också — där passade den bra eftersom det går åt bara lite garn till en fisk och eftersom den blir extra stilig med många ränder.

Men så skrev Maja häromveckan att hon hade hälsat på hos arbetskretsen i Arvika och att en av medlemmarna där hade talat sig SÅ varm för diskfiskar. Roliga att sticka, fina att ha i köket, perfekta att skrubba kaffebryggarkannan med till exempel. Stickerskan ifråga hade tillverkat åt väninnorna också, för en diskfisk är ju en supertrevlig present.

Ha! Min mamma och jag blev lika glada båda två.

Här är beskrivningen!

***

Här är han.

Diskfisk

I de flesta svenska hushåll är diskborsten det redskap som skrubbar bort matresterna i diskhon. I andra delar av världen är det en skrubbsvamp som gör det jobbet. Och från skrubbsvampen är steget inte långt till något annat skrubbigt. Och i huvudet på en pysslig människa uppstår då genast frågan: kan jag tillverka det här själv?

I Japan har hemstickade och hemvirkade tawashi (diskskrubbare) varit favoritpyssel ett tag, och trenden sprider sig nu över världen. Det finns till och med särskilt tawashi-garn med silverjoner som ska minska diskmedelsåtgången.

Akrylgarn anses annars vara det bästa till disk – det skrubbar rätt bra, torkar snabbt och kan tvättas i tvättmaskin nästan hur mycket som helst. Den som gör tawashi i bomull kan använda dem som tvättlapp eller badleksak till barn. Och den som hittar ett lagom stickigt garn kan förstås göra en hemstickad motsvarighet till peelingvantar eller potatisskrubbarvantar!

Bäst är att tillverka en liten hög så att det går att byta ofta.

Använd restgarn i två färger och stickor som passar till.

Lägg upp 34 m i färg 1.

Börja varje varv med 1 rm. Sticka sedan resår, 2 rm, 2 am. Sista maskan rm. Sticka denna resår i 5 cm.

Sticka rätstickning med färg 1 i 2 v. Byt till färg 2 i 2 v. Byt tillbaka och sticka dessa ränder i7 cm.

Sticka resår med färg 2 i 4 cm.

Sticka sedan startmaskan för sig, ta ihop 2 rm med 1 rm, 2 am med 1 am. Sticka sista maskan rät.

Gör hoptagning 2 och 2 även nästa varv.

Ta av garnet och dra det igenom de kvarvarande maskorna. Fäst och virka en upphängningsögla av änden.

Sy ett öga på fisken.

Sticka en likadan fisk till (men utan upphängningsögla), sy ihop dem rätsida mot rätsida (lämna ett litet hål att vända genom), vänd och sy ihop hålet.

4 reaktioner på ”Diskfisken”

  1. Smart idé.
    Jag vill bara lite ”pluggigt” lägga till en sak….
    Garn med silverjoner ska vi nog undvika om det nu finns att köpa i Sverige. Silverjoner är inte bra för miljön. Det är ju synd att ”förstöra” miljötänket i en återanvändbar skrubbsvamp med ett mindre bra garn. I företaget där jag jobbar har vi en policy som innebär att vi inte köper in textilier eller produkter med silverjoner i. Som tur är finns det ju en massa andra mycket bättre garnalternativ 🙂

  2. Finns boken med bl.a diskfisken att köpa?
    Mvh Susann

    Svar till Susann:
    Ja, alla tre Värma-böckerna finns på libris.se! Klicka på boklänken bara!

  3. Pingback: Diskfiskar betalar hjälpstickningsporto | Kyrkkaffe

  4. Annelie Gustafsson

    Vilken jättebra idé! En diskfisk måste jag prova! Undrar bara över varför man ska göra den dubbel, är det för att den ska bli mer slitstark?

    Svar till Annelie:
    Det går säkert fint att göra den enkel också! Den blir lite stadigare på det här viset bara.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *