Textilarbete som hopp

Det här var ett uppdrag som jag la ganska mycket tid på i höstas. Och nu tror jag faktiskt att det är klart!

Det är en rapport som Sosthen Amin Latti har skrivit — han är sydsudanes (tillhör en etnisk grupp som heter moru) men bor sedan 2015 i ett flyktingläger i Kiryandongo i Uganda. Lunds stift, som är vänstift med Lui stift i Sydsudan, bad mig att översätta den.

Att läsa om hur ett stort flyktingläger (60 000 invånare!) i Uganda fungerar och inte fungerar gav mig verkligen perspektiv på allt möjligt i min vardag. När Sosthen Amin Latti berättade om hur Covid-19 kom till lägret blev det förstås ännu mer påtagligt hur stora klyftorna mellan fattiga och rika i världen är.

Men något som Sosthen Amin Latti är mycket glad och stolt över, och som också gör mig så glad, är Woman Hope Group. Det började som en textilutbildning för en grupp kvinnor i lägret — en av tankarna var att samla kvinnor från en rad olika etniska grupper och låta dem få utbildning och arbeta tillsammans för att minska spänningarna mellan grupperna i lägret.
Lunds stift har stöttat med bland annat symaskiner och ersättning till kursledarna. Kursdeltagarna har sytt bland annat textilbindor (som unga kvinnor i lägret har frågat efter) och skoluniformer. Och i över ett år nu har de sytt textilansiktsmasker åt UNHCR och fått betalt för det. Fantastiskt att något som är så förfärligt ändå kan betyda något positivt för några familjer!

Vill du läsa rapporten? Skicka ett meddelande till mig på annabraw[snabel-a]gmail.com så kommer det en pdf! Eventuellt kan jag ordna den i utskriven form också om ett tag.