Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hur man kan göra fina påskägg med hjälp av lökskal

Av Posted on Inga taggar 0

Min väninna Katarina i Ljubljana visade en korg med otroligt vackra påskägg på Facebook. Min mamma (som såg dem på min skärm — jag var på ett kort besök) frågade genast: ”Hur gör hon dem?” Och nu kommer Katarinas steg-för-steg-instruktioner här!

Vad behöver man?
* ägg
* växter/blad som har intressanta silhuetter
* lite hushållspapper
* lökskal (från gul lök)
* en gryta
* ett par skålar eller fat
* kasserade nylonstrumpor
* tråd eller snöre
* sax
* tid
* gärna någon att göra äggen tillsammans med (för trevliga saker blir ännu trevligare om man gör dem tillsammans)

Gå först ut och leta upp blad och små växter som har fina silhuetter. Tänk på vad som får plats på ett ägg. Skölj dem försiktigt ifall de är jordiga eller dammiga, och lägg dem på en bit hushållspapper.

Fyll grytan med lökskal och häll på vatten så att det täcker skalen. Koka upp och ställ åt sidan. På det viset släpper skalen ifrån sig färgen. Skalen ska sedan ligga kvar i vattnet hela tiden.

Tvätta äggen försiktigt med en skrubbsvamp. Om de är stämplade, gnugga försiktigt bort stämpeln. (Om det inte går att få bort stämpeln, vänd den till ”baksidan” i nästa steg.)

Klipp nylonstrymporna i kvadrater med en sida på ungefär 13 centimeter.

Klipp också tråd eller snöre i 25 centimeter långa bitar, eller klipp bitarna allteftersom du behöver dem.

Placera ett blad på ett ägg så som du vill ha det. Håll det på plats och slå försiktigt in ägg och blad i en bit nylonstrumpa (ibland går bladet sönder — men du kommer att lära dig hur du ska undvika det!). Samla ihop hörnen på ”baksidan”, strama åt och knyt snöret så nära ägget det går. Klipp bort överblivet tyg.

Du kan också leka med silhuetterna. Använd en sax för att klippa i större, platta blad!

Ställ grytan på plattan igen och låt innehållet koka upp. Sänk sedan temperaturen till lägsta möjliga, lägg i äggen, koka upp igen, sänk värmen och låt äggen koka i fem–sex minuter till.

Äggen ska ligga med hyfsat gott om plats i gryta, så lägg inte i för många på en gång.

När de är klara, ta upp dem med en sked eller en spaghettisked, klipp upp snöret och skölj dem i kallt vatten.

Upprepa tills alla ägg är klara.

Ge dina påskägg till familj och vänner. Bon appétit! Glad påsk!

***

Tack kära Katarina!