Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hur syr man tygblöjor och tvättlappar till babypaket?

Det är många som håller på med babypaket nu!

Flera av de organisationer som tar emot har ett slags standardinnehåll, och i det ingår några tygblöjor och en tvättlapp.

Det kom en fråga i min e-postlåda häromdagen. Såhär lyder den:

Jag har länge funderat på att göra babypaket, men är lite osäker när det gäller till exempel tygblöjor och tvättlappar. Jag antar att jag kan sy dem själv i de mått som önskas, men är lite osäker på hur jag ska gå tillväga gällande material, sömmar och liknande, Jag har försökt att leta på nätet, men det mesta som kommer upp gäller färdiga blöjor som man kan köpa. Om du har några tips och erfarenheter, så kanske det kan passa till ett blogginlägg, då vi kanske är fler som funderar kring detta? 

Tack för att du frågade, du som skrev! Vilken bra idé!

Såhär är det:

Tygblöjor — ja, man får ju många träffar när man söker på det, så det är kanske inte så lätt att hitta fram till hjälpstickningsversionen.
Men:
* Lakanstyg och påslakanstyg går bra. Det finns ofta på second hand, och ibland kan man be personalen att lägga undan trasiga och fläckiga när de sorterar, och så kan man få dem gratis eller betala kilopris och använda de fina bitarna. Eller så sprider man ut ett rykte om sitt nya trasigalakansbehov i sin bekantskapskrets och ser vad som händer — ofta är det någon som redan har något som inte har blivit slängt. Får man tag i flanellakan så är det alldeles fantastiskt, men då kanske man vill använda det till kläder … Vanlig lakansväv är det som används mest, och det är mottagarorganisationerna helt nöjda med.
* Man klipper kvadrater — på 150 centimeters bredd blir det lagom med 75 centimeters sida, och är lakanet smalare eller lite bredare kan man anpassa, mellan 70 och 80 kan vara lagom
* Man sicksackar kanterna utan att vika. Och sedan är det klart. Ingen fåll alltså.
* Underlakan slits ju ofta ut på mitten, och då brukar man ändå kunna få ut två tygblöjor vid huvudändan och två vid fotändan, så att säga.
* Om det är helvitt tyg kan man till exempel färga det i tvättmaskin, batikfärga eller stämpla ett enkelt mönster på det innan man sätter igång — vitt är ”dödens färg” i vissa kulturer.

Hur gör föräldrarna med de här kvadraterna sedan?

Här är en klassisk vikning:

Klassisk trekantsvikning — bild lånad från Näva Ekotextil

Men i själva verket finns det en hel rad smarta vikningar att välja bland. Nästan ett slags blöjorigami. Titta till exempel här!


Tvättlappar har ju en funktion som inte har så mycket med exakta mått att göra.
* De kan vara från 20×20 centimeter upp till kanske 35×35 centimeter, men de behöver inte vara kvadratiska.
* Klipp de bästa bitarna av kasserade eller slitna frottéhanddukar eller annat av frotté (kanske en badrock?).
* Sicksacka kanterna ganska tätt.
* En del stickar tvättlappar efter beskrivningar till stickade disktrasor, och det går ju också bra, extra bra om garnet är mjukt såklart.

Låter det genomförbart? Hoppas det!