Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Här går resterna åt

Om man stickar mycket i en och samma garnkvalitet eller i garner som är snarlika varandra är det enklare att ta vara på restgarner, eller hur?

Här är ett av mina favorittrick:

Sticka ett enfärgat ok till Två trådändars lilla väst eller Ragnhildvästen. Fortsätt en bit till om du vill. Väst? Slipover? Det är bara att välja, och du behöver inte fatta beslutet förrän oket är klart.

Om du satsar på att göra av med självmönstrande garn kommer mönstret att bli lite olika beroende på om du stickar runt eller fram och tillbaka, såklart.

Nu är det bara att sticka slut på alla småbitar som finns. Var på varvet du byter till ny garnrest spelar ingen roll alls eftersom hela poängen är att färger blandas och flerfärgade garner uppför sig på oförutsägbara sätt.

Till en väst kan man bestämma sig för att spara såpass mycket av okgarnet att det räcker till knapphålskant (i den här koftbeskrivningen har jag skrivit lite om hur man stickar en enfärgad knapphålskant) och nederkant, och så har man det med hela vägen. Till en slipover kan man ta av det och spara det till nederkanten.

Eller också struntar man i det, och det går ju också bra. (Det här är ett exemplar av Ragnhildvästen.)

Har man så att det räcker av två färger kan man göra smala ränder innan man byter (i den här koftbeskrivningen har jag skrivit lite om sådana ränder) — det är mitt ständiga ”gör så att det ser ut som om det är meningen”-trick (populärt på engelska: make it look intentional).

På den här slipovern (en Ragnvaldslipover) tog okgarnet slut redan innan oket var klart, men jag lät ett nytt garn bli en rand. Sedan tror jag att jag använde upp kanske fyra eller fem mininystan som hade blivit över.

Kan man byta färg redan i oket också? Ja, naturligtvis! Såhär till exempel:

Det här är ett exemplar av Ryska skarvarnas väst.

Och det här är ett exemplar av Två trådändars lilla slipover (stickad innan jag kom på tricket med att minska samtidigt som nederkanten börjar — så att den inte viker upp sig).

Men ni ser poängen med att hålla oket enfärgat, eller hur? I alla fall tycker jag att det får västen eller slipovern att se mycket mer enhetlig och mindre restgarnsaktig ut. (Om nu det är ett mål.)

Förresten, om att fotografera: den näst sista bilden är tagen på en frostig gräsmatta i Hälsingland en vinterdag, den fjärde och den allra sista på ett fårskinn inomhus i Blekinge en solig sommardag. Ungefär samma effekt eller hur?