Handfärgade garner gör Petra och hennes kunder lyckliga

Förra året blev jag bjuden till ett stickcafé på biblioteket i Eslöv — Kreativiteket kallades det. Där träffade jag Petra som visade otroligt vackra garner under namnet Garnlycka. Nu har det äntligen blivit av att intervjua henne!

Petra och Garnlycka-garner. Foto: Garnlycka

Hej Garnlycka!

Vem är du som använder detta vackra namn?

Jag heter Petra Roos. Namnet Garnlycka beskriver känslan när man håller en ny härva och bara vill börja nysta upp den! Eller när man just färgat och ser hur resultatet faktiskt blev.

Hur kom det sig att du blev egen företagare i garnvärlden?

Jag älskar färger och började färga så smått till mig själv. Det var så kul att jag kände att jag ville fortsätta och göra ännu mer. När jag sedan märkte att mitt garn gillades av andra fanns det ingen återvändo!

Vad använder du helst för material?

Jag tycker om ull, och speciellt den obehandlade, mjuka merinon. Jag färgar sockgarn, merino, Bluefaced Leicester och silkeblandningar.

Ett urval av Petras garner vid en viss tidpunkt — för hon håller inget fast sortiment och hittar hela tiden på nya toner och kombinationer. Foto: Garnlycka

Vad använder du för färger?

Jag använder syrafärger, och jag både varmfärgar och kallfärgar. Jag försöker tänka miljömedvetet när jag väljer vilka färger jag använder. Vattnet jag använder när jag färgar använder jag flera gånger, och när jag tvättar härvorna går sköljvattnet tillbaka ner i färggrytan för att spara så mycket vatten som möjligt.

Du färgar små mängder och till och med på beställning – hur kommer det sig? (Gör inte efterfrågan ibland att du blir inspirerad att expandera?)

Jag färgar i min tvättstuga, så det går inte att färga några större mängder garn åt gången. Dessutom skulle jag inte tycka att det var kul att färga 200 likadana härvor. Som kund får man känna att man blir näst intill ensam om just den färgkombinationen.  Och då får man känna sig lite speciell. Självklart kan jag färga liknande kombinationer igen, men de blir aldrig exakt likadana som den första.

Jag kan absolut färga större mängder på beställning. Att få ett uppdrag av en kund att färga något specifikt, som till exempel en speciell blomma,  är en kul utmaning! Jag brukar säga att jag känner mig som professor Balthazar som var en tecknad serie som jag älskade när jag var liten.

Inspirerat av björk. Foto: Garnlycka

Vad brukar det bli av dina garner? (Jag gissar att du får se en och annan bild?)

I första hand är det sjalar och sockor som mina kunder stickar eller virkar. Men även tröjor, koftor och babyplagg. En del stickar vantar och mössor.

Vad passar de bäst till, tycker du?

De passar till allt! Sjalar, tröjor, koftor och  sockor. De flesta av mina garner fungerar till stickstorlek 2–4, så det är kanske det som blir begränsningen.

Inspirerat av naturen: Putte i blåbärsskogen. Foto: Garnlycka

Vad inspirerar dig mest?

Jag hittar inspiration överallt! I naturen: blommor och insekter, träden och årstidernas skiftningar. Men även frukt, grönsaker och godis är kul inspiration, och boktitlar, filmer och så vidare.  Via Instagram har jag också färgat garn efter mina följares vackraste ord och så har jag gjort låtlistor på Spotify, både med min favoritmusik och med mina följares favoritlåtar. Jag lyssnade på låtarna många gånger, och då fick jag en färgidé som passade låten som jag sedan färgade. Det var väldigt kul!

Varifrån kommer alla fina namn?

Som sagt: där jag hittar inspirationen. Men en färg kan också motsvara en känsla, som lycklig, fnittrig eller harmoni.

Vad är din favorit bland färgkombinationerna just nu?

Just nu är det starka färger i ”våriga” färger. Orange, grön, cerise, turkos, gul. Men även de dämpade färgerna som askrosa, grågrön och gråblå. Sedan faller jag gärna åt de blå eller gröna tonerna när jag färgar. Men nu kommer gult och orange som en härlig färgklick. Det händer något när man tar på sig gult. Man blir glad! Lila är en färg som alltid säljer bra, och marinblått och svart … Så någon speciell favorit har jag just inte — jag älskar färg helt enkelt!

Greeny. Foto: Garnlycka

I vilka sammanhang säljer du dina garner?

Jag har en webbutik, och mina garner finns också till försäljning i Hemslöjdsbutiken i Landskrona. Dessutom är jag medlem i Garderoben på Lilla Torg i Malmö, och där jobbar jag ett par dagar varje månad också.

Sedan deltar jag på mässor, till exempel Hantverksmässan i Båstad och Hantverksmässan i Stångby. Men också på den lilla mässan som jag själv arrangerar tillsammans med Slottcafé Borgstugan i Trollenäs: Kvällsmarknad i slottsparken.

Vad tror du att din småskalighet kan betyda för de människor som stickar och som går i plagg stickade av dina garner?

De får känna sig lite speciella eftersom jag färgar i liten skala. Dessutom kan de få en personlig service då jag färgar på beställning och efter önskemål. Till exempel färgade jag garn efter en brudbukett som kundens mamma hade när hon gifte sig. Det skulle bli en sjal till bröllopsdagen. Då kände jag mig hedrad. Eller när något barn önskar en särskild färgkombination. Då är de med i processen för plagget.

Vintergäck, den härva som jag fick som tackpresent efter föredraget på Kreativiteket i Eslöv.

Vad hoppas du på för Garnlyckas del framöver?

Jag vill fortsätta färga, och så vill jag göra lite fler egna designs som jag kan sälja som garn- och mönsterpaket. Jag tittar just nu på lite nya kvaliteter som jag ska ta in på prov, så får vi se hur det blir!

Vad stickar du själv nu i vår?

Jag älskar Stephen Wests design. Han kombinerar färger helt galet, och hans mönster är så kul att sticka efter! Jag har ju alltid flera projekt igång men just nu stickar jag en ”Daybreak” av Stephen West och så klurar jag på ett hemligt projekt. Så har jag ett par sockar, en tröja och en virkad sjal med keltiska kärleksknutar på gång vid sidan av … och säkert något mer som fallit i glömska!

***

Tack Petra! Det är så spännande att få höra om ett riktigt hantverksarbete och om hur det kreativa kan få så stor plats. Hoppas att din inspiration fortsätter att komma från många olika håll — trots att det snöar just idag!