DN-annonsen och handlederna i Hongkong

Den här annonsen måste vara något av det underligaste jag har sett i en svensk dagstidning.

En kanske irrelevant fråga dök upp nästan genast när jag läste texten: vem är översättaren som tackade ja till det här bisarra uppdraget?

Det lilla hoppfulla är att så många har protesterat mot den.

Läs den och jämför med Hongkongdemonstranternas hälsning till världen.

Min vän i Hongkong berättar lite grann i meddelanden då och då.

För ett par veckor sedan:

Nu har regeringen backat från förslaget om utlämningslagen, men det är för sent. Under de här två månaderna har nio personer dött, och polisen har gett sig på demonstranterna på ett extremt sätt och använt mycket våld. Regeringen vägrar att svara på de fyra andra vädjandena.

När jag frågade om relationerna mellan politiker i Hongkong och fastlandspolitiker fick jag det här svaret:

Carrie Lam som är chefsminister här (Annas kommentar: jag använder Sveriges Radios översättning av titeln Chief Executive) väljer att lyda och tillfredsställa den kinesiska regeringen, och Hongkongs invånare känner sig bedragna av henne. Det pågår ett handelskrig mellan Kina och USA, och den kinesiska regeringen har tagit massor av pengar från Hongkong.

Vi misstänker att fastlandspoliser har skickats hit och beordrats att låtsas tillhöra Hongkongpolisen. De har vridit om händer och fötter på många demonstranter. Många av demonstranterna har frakturer i handleder och fotleder nu. Det är tortyr. Det är så förfärligt, för i vanliga fall är poliserna i Hongkong mycket artiga.

Vi har upptäckt att det inträffar ungefär sju självmord varje dag, och vi tror inte att alla är autentiska självmord. Vi misstänker att det är något annat som har hänt.

Jag skulle tro att demonstranters familjer också har blivit tillfångatagna, för poliser dödade människor vid MTR Station, och sedan försökte de radera materialet från övervakningskamerorna, så nu har många demonstrerat för att de filmerna ska visas.

När jag berättade om reaktionerna på annonsen här skrev min vän:

Ja, vi är så upprörda över det som den kinesiska regeringen påstår. Tack för att ni stöttar oss! Och fortsätt be för Hongkong. Vi misstänker att över 100 personer har dött i vad som påstås vara självmord nu. Nästa måltavla blir kyrkorna. Den kinesiska regeringen gillar att skicka ut fake news …

Vi har kommit överens om att jag inte ska publicera min väns namn eller något annat som gör att det går att lista ut vem det är, men jag vill tacka dig för att du har berättat! Och tack alla ni som läser — jag vet att det betyder mycket för min vän att veta att människor i andra delar av världen bryr sig om Hongkongborna och deras rättigheter och trygghet!

Amnesty International har skrivit om de senaste veckornas händelser här, här och här. Svenska Amnesty skriver om lagförslaget som drogs tillbaka här.

Det verkar som om man fortfarande kan delta i svenska Amnestys brevkampanj här.