Ulla stickar votter och njuter av lugnet

Ulla och jag har spelat ganska mycket tillsammans — och mellan repetitioner och konserter och gudstjänster måste man ju ta en paus ibland, och då har vi stickat tillsammans. Medan jag stickar enklast möjliga modeller stickar Ulla vackra vantar i minst två färger. Hon har stickat så mycket att hon har kunnat sälja på marknad i Gamle Fredrikstad i Norge, den stad där hon bodde förut — den är lite som Visby, Strängnäs eller Gamla stan i Stockholm. Nu bor hon i Fredrikstad och fortsätter att sticka. Och det är dags för en intervju!

Ulla Käll. Bilden är, som ni förstår, tagen under en annan årstid …

Hej Ulla! Du är vantstickare – hur blev du det?
Det var en kompis jag hade på högstadiet som handarbetade mycket. Vi stickade och virkade tillsammans en hel del. Just vantstickare har jag bivit de senaste åren. Jag hittade en mönster i en tidning på en Selbuvott. Selbu är en plats i Norge och ”vott” är alltså vante. Jag blev förälskad i det mönstret, och vantperioden började!

Stickar du helst efter norska eller svenska mönster?
Jag bor i Norge, och därför har det blivit mest norska mönster. Selbuvotten är ett exempel på det. För övrigt har det visat sig att Selbuvotter finns det många varianter av. Den senaste tiden har jag stickat ett ”morsomt” (roligt) vantmönster med katter, så kallat kattevotter. Ibland hittar jag på mönster på egen hand också.

Och så arbetar du med retreater dit människor kommer för att ta ett steg bort från vardagen. Finns det något samband? Är stickning meditation för dig, eller är det en paus från ditt arbete med retreaterna?
Stickning är rekreation för mig. Jag tycker det är något mycket vilsamt i att låta händerna hålla på i en slags rytm, och så växer något vackert, färgrikt och användbart fram. Ja, något synligt: det är fint. Stickning kan också vara ett slags meditation. Det skapar ett lugn, och tankar på vad som hänt finner sin plats i ett lugnt tempo. En bearbetning, helt enkelt.

Har du övervunnit några tekniska utmaningar under dina år som stickare?
Ja, det har övervunnits många barriärer! Jag minns att ett av mina första stickprojekt var en lusekofta, med Peer Gynt-garn. Oj, så hård den tröjan blev …

Vad väljer du helst för material om du har fria händer?
Jag stickar alltid i ull eller alpacka.

Vad är den viktigaste egenskapen hos en bra vante?
Att den är varm och att den är stickad ”med värme”, gärna till en vän , så att både färg- och mönsterval passar mottagaren. Jag tror att vantar som är stickade till vänner värmer vännernas hjärta många gånger.

Vad gör du med dina vantar när de är färdiga?
Jag ger bort dem i present, men säljer också en hel del till bekanta. Det finns en allt-möjligt-affär som jag skickar vantar till, och de säljer dem där.

Har du något tips till den som tycker att det är svårt att sticka med mer än en färg?
Första rådet skulle vara att börja med bara två färger. Sedan hjälper det att hitta ett regelbundet mönster, det kräver mindre koncentration. Viktigt är att varje färg inte har med än tre maskor i taget, annars måste man sno tråden så att hankarna inte blir för långa. Sista rådet skulle vara att sticka på strump- eller rundstickor, så att du bara stickar räta maskor, det blir krångligare med aviga.

Och något till den som tycker att det är urtråkigt att fästa garnändar?
Dessvärre … Enda rådet: gör det direkt!

Vilken är din favoritmodell?
Det är min variant av Selbuvotte.

Finns det något som skiljer vanttraditionen i Norge där du bor från de svenska traditionerna?
Jag tror att jag känner den norska traditionen mest. I Norge finns det verkligen många traditionella mönster.

Har du någon gång funderat på att bjuda in till en stickretreat?
Jag har aldrig tänkt på det själv, men Lia Gård i Østerdalen i Norge gör det.

Ett tidigare par kattevotter. Lägg märke till fiskskelettet på tummen och tassavtrycket högst upp på handens insida!

Vad stickar du nu?
Just nu stickar jag kattevotter i två olika blå nyanser.

***

Tack Ulla!

Några tips till dig som blev inspirerad av Ullas vantar:

Selbuvotten har sin egen historia — läs lite om den här!

Du som vill göra egna vantmönster kan ha glädje av den här mallen, eller den här.

Och så finns det massor av gratis, nykomponerade vantmönster på #delavantar-projektets webbplats!