Tant Kofta, den runda filten och utbildning för flickor

Tant Kofta, Lotta Blom, har hört av sig. Hon har en så bra idé, och hon frågade om jag ville vara med och sprida den. Det är klart att jag vill det!

Vi sjösätter ett projekt under Fårfesten i Kil, något vi ser fram emot och som vi hoppas på fin respons på.

I höstas stickade jag en rund ullfilt (och sedan gjorde jag en till) som fick en del uppmärksamhet.

Rund filt stickad efter Tant Koftas beskrivning av en av Garnlingarna.

Så gick jag och tänkte på filtar och vad filtar symboliserar. När någon kommer till världen stickar ofta mormor eller farmor en filt till den lilla. När någon blir sjuk lägger vi om en filt och det första som görs på en olycksplats är att slå in den skadade i en filt.

Många har frågat efter beskrivningen till #denrundafilten och nu gör jag så här:

Mönstret till filten kommer att ligga på min hemsida att ladda ner som en pdf-fil för den som vill sticka den mot att man swishar en summa till PlanSverige för att hjälpa flickor att få gå i skolan och utbilda sig.

En annan av Garnlingarna har stickat den här filten.

På så vis kommer filten att värma många gånger, den som stickar gläds åt projektet, den som får filten och de flickor som får hjälp att utbilda sig. Det blir en egen insamling så alla kan se hur mycket pengar som kommer in och #den runda filten passar perfekt för restgarner som det ju finns en del av i stugorna.

En tredje filt inspirerad av en helt annan färgskala.

Filten kommer att uppmärksammas på Instagram genom taggen #denrundafilten. Jag kommer att ordna med lite stickhjälp via nätet så alla kommer igång, och Nördic Knitting har lovat berätta om projektet i sin podd. Inför Fårfesten har fem kvinnor stickat upp varsin vacker filt som vi ska visa, och jag tar med mina filtar och Plan Sverige ordnar med informationsmaterial och affisch.

Jag hoppas många har lust att hänga med! Jag tror vi kan hjälpas åt att samla in riktigt mycket pengar, och filten är kul att sticka och kan göras med vilket garn som helst. Har du möjligen lite på lager?

Häng på vetja! Och sprid gärna detta så det blir riktigt många filtar stickade. 

***

Visst är det en bra idé? Alla som vill kan såklart lämna in sin filt (eller sina filtar) till någon insamling när trådarna är fästa!