Menskoppar i Loki

Nu kommer kopparna till Loki på riktigt!

Birgitta skriver:

De som provat menskopparna här i Loki efter första introduktionen i oktober i höstas är mycket nöjda. Nu kommer The Cup Foundation Africa-teamet hit för att träna och utbilda upp till 500 flickor, och menskoppar kommer att delas ut.

Så nu behöver vi all hjälp vi kan få för att finansiera detta.

För 200 kronor kan du hjälpa en flicka med en menskopp. Och den håller i ungefär fem år!

Vi gör det enkelt för dig. Swisha till Barnmissionen 9010802 och skriv CUP LOKI. 

En del har frågat varför kopparna inte används överallt redan. En del av svaret kan vara att i vissa kulturer finns det föreställningar, traditioner och idéer som gör att ett sådant här föremål och idén om hur man använder det kan ta lång tid att etablera.

I Loki har arbetet pågått ett tag. Det var Birgittas dotter Anna som satte henne i kontakt med The Cup Foundation, och flera medarbetare har varit engagerade i informationsarbetet och under testperioden. När Birgitta och KeA hade tre volontärer på plats i höstas kunde en specialsatsning på tonåringarna göras — volontärerna mötte både flickor och pojkar i klassrummen och samtalade med dem om hälsa och om föreställningar och erfarenheter av hur kroppen fungerar och om hur man kan sköta sin hygien. Loki ligger i ett område där det ofta är mycket torrt, så om man sköter en menskopp bra är den den lösning som kräver minst vattenmängd.

Tanken är att den här hälso- och hygieninformationen ska kunna leda till att fler flickor kan fortsätta längre i skolan — de behöver inte stanna hemma och komma efter med studierna när de har mens, och när alla deras manliga klasskamrater vet mer om vad som händer kan de också visa hänsyn och respekt. Och det viktigaste är kanske att både flickorna och pojkarna lär sig mer om hur människokroppen fungerar. Det är ju kunskap som de kommer att ha med sig hela livet.

En kopp kostar alltså 200 kronor och beräknas hålla i fem år.

Det finns redan billigare kopior — men kvaliteten varierar förstås. Birgitta skriver:

The Cup Foundation Africa som vi samarbetar med får sina koppar från Lunette, ett finskt företag som håller mycket hög standard.