Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vill du också sticka mössa och knapphalsduk?

I december, när det verkade som åtminstone hälften av alla stickare i Sverige stickade enormt stora mössor och knäppta halsdukar inspirerade av det som Selma i SVT:s adventskalender hade på sig, då var jag i Brasilien och sedan i England och till sist i Lettland.

Men nu är jag hemma igen, och Kerstin och jag har hittat på en liten tävling, för jag har tre ouppackade rundstickor nummer 10 som blev kvar när vi hade haft hjälpstickningsdag i Höör i höstas (möjligen var det Ingrid som skänkte dem till restgarnsbordet …?), och Kerstin hade ganska gott om stora knappar.

(Alla knapparna är inte med på bilden.)

Skulle du vilja sticka tjocka mössor och knäppta halsdukar till värme åt några som du känner eller några som du inte känner?

Då kan du vara med i tävlingen!

Tre vinnare vinner varsitt paket med rundsticka, tre knappar av en sort och tre knappar av en annan sort!

Själv hade jag inget garn som passade till så grova stickor, så jag gjorde en variant på stickor nummer 7, raka, istället. Först tänkte jag skriva en enkel beskrivning, men så insåg jag att jag inte visste namnet på garnet som jag använde …

Hursomhelst, det är vanlig resårstickning med en avig och en rät. Jag la upp så mycket att det räcker runt ett vuxenhuvud om man töjer ut det lite grann och såg till att ha en lång ände som jag skulle kunna sy med sedan. Så stickade jag i ungefär 30 centimeter, och sedan stickade jag två maskor, tog ihop två, stickade två, tog ihop två … Efter ett par hoptagningsvarv till var det dags att trä garnänden igenom maskorna och dra ihop. Med uppläggningsänden sydde jag ihop mössan. Stickar man runt behövs det förstås ingen söm.

Man viker upp en ganska bred kant så att det blir varmt om öronen. Eller också använder man mössan utan att vika och får det där som kallas — häng?

Halsduken är också resårstickning och så lång att den räcker runt nacken. Jag gjorde en ände-mot-ände-knäppning, men vill man ha det på något annat vis är det bara att flytta knapparna. Knapphålen är två maskor breda.

Tack kära Sara som ställde upp på bilderna! Vi skulle ha tagit några utomhus också, men så blev det plötsligt för bråttom.

Nu till tävlingen: på vilket sätt vill du värma andra under år 2017? Berätta i kommentarfältet om vad du vill — några exempel kan vara mat, kramar, uppmuntrande ord, vykort, besök, stickad mössa och halsduk, strumpor, insändare, födelsedagshälsningar, hembakat … vad är ditt eget bästa sätt?

Tävlingen är öppen till torsdag kväll. Sedan drar en slumpmaskin tre vinnare, och vi ber om adresser och postar stickor och knappar! Och kallt nog för mössa och halsduk är det nog ett tag till, eller vad tror ni?